Vélhetőleg tűzifaként hasznosítanák

Száz év körüli tölgyeket vágtak ki a napokban ismeretlenek Szőreg és Újszentiván között, tűzifának. Az esetet a tiszaszigeti cigány önkormányzat elnöke fedezte fel, és rögtön szólt is az illetékeseknek. Azóta a területet sokan ellenőrzik.

A rendkívül értékes tölgyekből származó faanyagot a tolvajok vélhetőleg tűzifaként hasznosítanák. A tölgyfasor, melyből néhányat kivágtak, annak a régi, már fölszámolt vasútnak a nyomvonala mellett helyezkedik el, mely valaha Londonból Isztambulba vezetett.

A fatolvajlást Kozák János, a Tiszaszigeti Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke vette észre. A kisebbségi önkormányzat már korábban engedélyt kapott a területen található „dzsumbuj”, a gyorsan szaporodó, értéktelen, de tüzelésre alkalmas fák kitermelésére a MÁV-tól, ezt a rászorulók igénybe is veszik, de csak olyan fát vágnak ki, melyre vonatkozik az engedély.

– Éppen kinn voltam a területen, amikor láttam: vágják valakik a nagy tölgyfákat. Rájuk szóltam, mindegyik futott, amerre látott – mondta a kisebbségi önkormányzati elnök. Rögtön értesített egy környékben élőt, aki pedig szólt a határőröknek, rendőröknek, vadőrnek, azóta tehát alaposan ellenőrzött a terület. Kozák Jánosék is figyelik, fölbukkannak-e a környéken a tolvajok. Akik, úgy tűnik, apránként próbálják elszállítani a kivágott fákat: nem – mondjuk – egy kamion megy a helyszínre, és nem száz mázsát visz el, hanem kisteherautón mennek, néhány mázsáért. Így, ha le is buknak, nem nagy értékű szállítmánnyal buknak le.

A barbár módon kiirtott, s az Alföldön egyébként is ritkaságnak számító tölgyek még igazából nem is tekinthetők idősnek, további évszázadokig élhettek volna.

Farkas Csaba
Délmagyarország Online, 2007. február 2.