A Szőregi Ősz 2004. kulturális fesztivál keretében Guinness rekord-kísérlet zajlott Szőregen.

Egész napos kulturális programokkkal várta vendégeit a nyárbúcsúztató-őszköszöntő kulturális fesztivál, a Szőregi Ősz. A kirakódóvásár, játszóház, színpadi programok fogadták a Rózsák terére érkezőket.

A nagy érdeklődés mellett zajló Guinness rekord-kísérlet során reggel 9 órakkor harminc – főleg diák – elkezdte Európa „megalkotását” rózsából. A kilenc négyzetméteres alkotás délutánra készült el. A közjegyző által ellenőrzött rekordkísérlet során 9.437 rózsafejet használtak fel az alkotók. Az alkotáshoz szükséges rózsákat Szőreg és térsége rózsatermelői biztosították.

Az ünnepélyes képavatásra megtelt a Rózsák tere. Hiller István a nemzeti kulturális örökség minisztere, a rendezvény exkluzív védnöke elhelyezte az utolsó két rózsaszálat: Budapestet és Szőreget jelölve a fehér rózsafejekből kirakott Magyarországon.

A képavatón fellépett Vladiszávlyev Veszna és Szelma. A Volvox koncert után késő estig tartó utcabál szórakoztatta a résztvevőket.

Vasárnap reggel a rózsa-térképet átszállítják a Klauzál térre, ahol a Szegediek is megcsodálhatják a Szőregen készült alkotást.

-aa-