Belefáradt a küzdelembe az a tíz szőregi család, amely amióta rákötött a Magyar utcai szennyvízcsatornára, csak a gondokkal szembesül. Esőben ugyanis használhatatlanok a házaik.

– Háromnegyed órát esett az eső a keddi viharban. Ettől este 10-ig használhatatlan volt a lakás. Olyankor megáll az élet, se mosni, mosogatni, se mosdani, vécére menni nem lehet. Különben annyira megtelik a csatorna, hogy visszabuggyan a szennyvíz – meséli több mint tíz éve húzódó kálváriájuk legutóbbi stációját Füzesi Antalné a szőregi Magyar utcában.

Náluk és a környékükön tíz szomszédnak hasonló a gondja.
– Kedden este lestem az aknát, öt centin múlt, hogy nem öntött el bennünket a lé. Volt már rá példa, még a városi csatornaberuházás átadása után. Hasonló felhőszakadás jött, a vezeték nem bírta a nagy terhelést, na, akkor átbukott a csatornán a bűzös fekália.

Levideóztuk, milyen magasan áll az aknában a lé, ha esik az eső – mutatja Füzesi Antalné és szomszédja, Komlódi Ferenc. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

Levideóztuk, milyen magasan áll az aknában a lé, ha esik az eső – mutatja Füzesi Antalné és szomszédja, Komlódi Ferenc. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu

– Csak néztem, ahogy elönti az udvaromat, bokáig ért. Micsoda fertőzésveszély az! – veszi át a szót a szemben lakó Komlódi Ferenc. Azóta, ha elöntésveszély van, riadóztatja a szomszédját, Mezey Bélánét. Az asszony pedig rendes akar lenni, mondja, és mindent elzár, lekapcsol, nehogy miatta járjon pórul a mellette lakó.

A város 8 milliárd forintos csatornaberuházása tizenkét éve készült el, akkor szinte teljes Szegedet behálózta. A Magyar utcaiak azt mondják, azóta kínlódnak a szennyvízzel. Hozzáteszik, minden lehetőségüket ki akartak meríteni, de mostanra elfáradtak a küzdelemben. Ugyanis tizenkét év alatt keresték a lakosságot képviselő csatornatársulatot, de az az átadás után megszűnt. Telefonálnak nagy esőzéskor a csatornát kezelő vízműnek. Írtak az önkormányzatnak. Szakirodája körzeti átemelő beiktatását javasolta a szolgáltatónak.

Értesítették a korábbi és a jelenlegi önkormányzati képviselőjüket. Füzesi Antalné, a Magyar utcaiak szószólója megjegyzi, a vízmű hét évvel ezelőtti válasza különösen felháborította. A társaság azt írta, ha illegálisan rákötötte az esővizet is a szennyvízcsatornára, sürgősen szüntesse meg.

– Még majd engem vonnak felelősségre! Később azt írták: túl sok a csatornabekötés és az illegális rákötés, kicsi a kapacitás – fűzi hozzá panaszosunk. – Erről mi nem tehetünk. Mi kifizettük az építéskor a 120 ezer forintos önrészt, és fizetünk a csatornahasználatért. Cserébe elvárjuk a szolgáltatótól a minőségi szolgáltatást. Ha kell, szűrje ki és szüntesse meg az illegális bekötéseket, vonja felelősségre, akit kell! Ne mi legyünk a szenvedő alanyai!

A Szegedi Vízmű Zrt. kérdéseinkre azt a tájékoztatást adta, hogy a szőregi hálózatról többször egyeztettek az önkormányzattal. A bekötőcsatorna füstöléses vizsgálatát is elvégezték, hogy felderítsék az illegális csapadékvíz-rákötéseket. Kiderült, hogy a probléma elég összetett, több tényező okozza együtt, így az illegális rákötések, amik túlterhelik a rendszert. A várossal közösen keresik a legoptimálisabb megoldást. Az egyeztetések alapján elkészült egy tanulmányterv, idén meglesznek a kiviteli tervek is. Engedélyezési eljárás után, várhatóan 2017 első felében következhet a kivitelezés.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Levideóztuk, milyen magasan áll az aknában a lé, ha esik az eső – mutatja Füzesi Antalné és szomszédja, Komlódi Ferenc. Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu