Az 1848/49-es forradalom- és szabadságharc Magyarország történelmének egyik legmeghatározóbb, legfontosabb eseménye, éppen ezért ünnepeljük meg minden évben méltóképpen, ápolva a szabadságharcos hősök emlékét.

Az idei ünnepség otthona a Kossuth Lajos Általános Iskola volt, ahol Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszony köszöntötte a megjelenteket, megkülönböztetett tisztelettel köszöntve dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő urat, dr. Péter Lászlót, Szeged város díszpolgárát és a szőregi közintézmények vezetőit.

Az ünnepi műsort a 6. évfolyam tanulói adták, akik ismételten megmutatták kimagasló tehetségüket, és fiatal koruk ellenére igazi kis forradalmárokként, átéléssel és lelkesedéssel elevenítették fel a harcok legfontosabb történéseit.

A megemlékezés színvonalát tovább emelte Borovics Tamás színművész előadása, aki Petőfi Sándor: A szabadsághoz c. versét szavalta el – köszönjük!

Köszönettel tartozunk a 6. évfolyamos diákoknak a nívós műsort, mellyel igazi forradalmi hangulatot teremtve a közönség is átélhette 1848 valódi szellemét. Köszönjük a fáradtságos munkát Kósa Krisztina és Balog Renáta tanárnőknek is!

A megemlékezésen a Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület díszegyenruhás tagjai álltak díszőrséget. Elnökük, dr. Vass László ünnepi beszédében méltatta a szabadságharcos hősök érdemeit, azonban emlékeztetett: ne csak a nagy forradalmárokra gondoljunk ilyenkor, hanem hajtsunk főt a kis emberek előtt is, akik életüket kockáztatták a magyar hazáért.

Az ünnepség után Kossuth Lajos emléktáblájánál koszorút helyezett el a nevét viselő általános iskola képviseletében Drágity Dusán Diákönkormányzatot vezető pedagógus és a Magyar Tartalékosok Országos Szövetsége Szőregi Klubja. Balázs István elnök úr ismeretlen szerző: Magyar bölcsődal c. versét szavalta el a koszorúzás végén.

A Hősök terén dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő úr és dr. Péter László irodalomtörténész; a Szeged-Szőreg Településrészi Önkormányzat nevében Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna és Móriczné Narancsik Hedvig; a Rózsahölgyek Rendje Egyesület nevében Bányai Istvánné és Bodóné Varga Katalin; a Kossuth Lajos Általános Iskola nevében pedig Kósa Krisztina és Borovics Tamás színművész helyezték el a megemlékezés virágait.

A Szőregi Baráti Társaság a Szőregi Gazdakörrel és a Szőreg-Kübekházi Hármashatár Vadásztársasággal együtt emlékezett meg március 12-én az 1879-es nagy szegedi árvíz idején elhunytakról, és az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepi beszédet követően megkoszorúzták az újszegedi temetőben található obeliszket és a Huszárlány szobrot.

* A cím részlet Juhász Gyula: Március idusára c. verséből.

Tolnainé Lipcsei Anita

szoreg.hu képtár