A Nemzeti Választási Iroda 99 százalékos feldolgozottságnál bejelentette: 52,14 százalékkal nyert a Fidesz-KDNP az EP-választáson, ami 13 EP-képviselőt jelent. A választás nagy nyertese a Momentum.

A vasárnapi európai parlamenti választáson, a Nemzeti Választási Iroda előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után a pártokra leadott szavazatok száma a következő:

  • Fidesz-KDNP: 1 millió 777 ezer 757 (52,14 százalék) 13 mandátum
  • DK: 554 ezer 286 (16,26 százalék) 4 mandátum
  • Momentum 338 ezer 314 (9,92 százalék) 2 mandátum
  • MSZP-Párbeszéd 227 ezer 786 (6,68 százalék) 1 mandátum
  • Jobbik 219 ezer 539 (6,44 százalék) 1 mandátum
  • Mi Hazánk: 113ezer 529 (3,33 százalék) nem szerzett mandátumot
  • MKKP: 89 ezer 635 (2,63 százalék) nem szerzett mandátumot
  • LMP: 74 ezer 554 (2,19 százalék) nem szerzett mandátumot
  • Munkáspárt: 14 ezer 385 (0,42 százalék) nem szerzett mandátumot

A leadott szavazatok alapján a következő pártok nem szereztek mandátumot, mert nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt: Mi Hazánk, MKKP, LMP, Munkáspárt.

A választás hivatalos végeredményét a külképviseleteken leadott szavazatok hazaszállítása (ennek határideje május 30.) és összeszámlálása, valamint a levélszavazatok beérkezése és összeszámlálása után a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg, legkésőbb június 14-én.

Szegeden csak 40 százalékon a Fidesz

  • Fidesz-KDNP: 24 ezer 236 (40,76 százalék)
  • MSZP-Párbeszéd 11 ezer 42 szavazat (18,57 százalék)
  • DK: 8623 szavazat (14,05 százalék)
  • Momentum: 7680 (12,92 százalék)
  • MKkP: 2260 (3,8 százalék)
  • Jobikk: 1907 (3,21 százalék)
  • Mi Hazánk 113ezer 529 (3,33 százalék) nem szerzett mandátumot
  • LMP 1387 (2,33 százalék)
  • Munkáspárt 179 (0,3 százalék)

Lemondott az LMP országos elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson  – jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök Budapesten. A politikus sajtótájékoztatón a választás egyetlen pozitívumaként azt említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani.

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította. Ahogy fogalmazott, le kell küzdeni azt a hitelességi válságot, amit „a 2018-as harakiri” okozott.

A választók megbüntették az ellenzéki pártokat a 2018-as fiaskó miatt, így az LMP-t is  –  jelentette ki. Hozzátéve: le kell vonni a tanulságokat, miért maradt Magyarországon a populizmus egyedüli ellenfele a neoliberális alternatíva, és miért kapott Magyarországon súlyos pofont az, ami Európában a korszellem, vagyis a rendszerkritika.

A klímaváltozás legfőbb okának a fennálló rendszert nevezte, „de ma az ellenzéki oldalon is ennek a támogatói vannak”. Kifejtette: a NER alapjai azon nyugszanak, hogyan kötnek egyességet nagyvállalatokkal, és a Gyurcsány-kormány politikája is ezen nyugodott, vagyis a DK érdemben nem rendszerellenzéki.  Rámutatott: Magyarországról nem lesz képviselete az EP-ben a zöldpolitikának. A párt másik társelnöke, Demeter Márta a választási vereség kiértékelését ígérte, valamint az ökopolitika terjesztését.

Az LMP várhatóan júniusban tartja tisztújítását – hangzott el. Kanász-Nagy Máté, az országos elnökség titkára az önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdésre úgy felelt: az ellenzék esélye az, ha a kormánnyal szemben egységesen lép fel. Az EP-választást speciálisnak nevezte, ezért szerinte nem szabad kizárólag ennek eredményéből kiindulni az önkormányzati választásról szóló tárgyalásokon. A két távozó társelnök gratulált azoknak, akik mandátumot szereztek, és  köszönetet mondtak azoknak, akik részt vettek a vasárnapi választáson.

DK: a magyarok megérezték, hogy nagy a tét

A Demokratikus Koalíció (DK) látta azokat a közvélemény-kutatásokat, amelyek alapján a DK lehet a második legerősebb párt és egyben a legerősebb ellenzéki párt, de egyelőre óvatosak, és meg akarják várni a végeredményt – mondta a DK frakciószóvivője vasárnap esti sajtótájékoztatóján.

A párt budapesti eredményváró rendezvényén Gréczy Zsolt kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: lehetett számítani a negyven százalék körüli részvételre, mert az utóbbi napok közvélemény-kutatásai ezt vetítették előre. A magyarok jelentős része megérezte, hogy a választásnak mind Magyarország, mind az Európai Unió jövője szempontjából nagy a tétje – közölte.

A politikus a választás lehetséges végeredményéről azt mondta, hogy a magyarországi „manipulált (.) politikai és médiaviszonyok közepette” várható volt, hogy a Fidesz erősen fog szerepelni.

A kontinensen zajló teljes választást értékelve kijelentette, hogy Európa népei, az EU országai kiálltak az erős és egységes Európai Unió mellett. Európa szinte valamennyi országában a konzervatív, baloldali, liberális és zöld pártok szereztek többséget – hangsúlyozta. A populizmussal, szélsőséges gondolkodással és Európa szétverésével próbálkozó pártok marginálisak maradtak vagy teljesen visszaszorultak – fogalmazott. Hozzátette, Orbán Viktor miniszterelnök számára ez a választás európai szinten vereséget jelent.

Jávor Benedek: súlyos vereség az eredmény

Súlyos vereségként értékelte Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje vasárnap este a nyilvánosságra került választási adatokat, amelyek szerint a két közös listán indult párt egy mandátumot szerezhet az EP-ben.

A politikus úgy értékelt, az ellenzék nem tudta teljesíteni azt a célkitűzést, hogy gátat szabjon a Fidesz előretörésének. Hozzátette: a közös vereségből az MSZP-Párbeszéd része sokkal nagyobb, mint a többi párté. Kérdésre válaszolva nem tudta megmondani, milyen hatással lesz a két párt jövőbeni viszonyára az eredmény, erről a pártok vezetőségének kell dönteni. Szerinte egy ilyen eredmény után érdemes elgondolkozni azon, hogy a követett stratégia mennyire volt sikeres, de – tette hozzá – nem gondolja, hogy közvetlenül az MSZP-Párbeszéd együttműködése volt az oka a „súlyos vereségnek”.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP vezetésének le kell-e mondania az eredmények ismeretében, Jávor Benedek közölte, eldöntik majd, hogy lemondanak-e vagy sem. Az MSZP-nek és a Párbeszédnek is a saját tagságával kell elszámolnia – tette hozzá.

Jávor Benedek elmondta, amikor döntöttek az MSZP és a Párbeszéd együttműködéséről, az adatok alapján racionális döntést hoztak, három mandátum megszerzésre volt várható. Az eredmények ezt azonban nem igazolták vissza – közölte.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu