Átkeresztelik a szőregi Engels utcát. Ez az első névadócsere, amit a törvény követel. Szegeden nagyjából 1500 köztér elnevezését nézi át az utcanévbizottság, új nevet a testület ajánl.

Januártól nem viselheti közterület olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Olyan kifejezés vagy szervezet neve sem lehet utcáé, amely közvetlenül utal ilyen önkényuralmi rendszerre. A helyi önkormányzatokról szóló törvény indoklásához a parlament listát csatol példákkal. A tiltott nevek között a szegedi köztérnévadókból egyedül Engels szerepel. Ezt február 22-i döntésével változtathatja meg a közgyűlés.

– Korábban kezdeményezték már a szomszédok, hogy kereszteljük át az utcánkat. Mivel az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila innen származott, a Vajda vagy Bajnok utcát javasolták, de akkor a költségek miatt nem váltottunk – mondja a szőregi Engels utcában lakó Balogh András, aki nem érti, a német filozófus mit vétett és kit zavar. Legutóbb három hónapja pótolták az utcatábláikat, mert lelopták, most készülhetnek az újak. Hallotta, hogy Földesi Tibor és Bartos Jakab merült fel, de egyikről sem tudják, kicsoda, viszont az Ezüstfát (más néven olajfát) rokonszenvesnek találja, hiszen a környéken előfordul Bokréta, Lomb és Nyárfa utca is. A szőregi részönkormányzat múlt heti ülésén elfogadta a névváltoztatást, a végső szót a közgyűlés mondja ki.

Engels az első fecske a leváltásra váró névadók sorában. A becslések szerint Szeged hozzávetőleg 1500 utcájából 15-20 vár még átkeresztelésre. A polgármesteri hivatal elküldte a Magyar Tudományos Akadémiának a tetemes köztérlistát, hogy foglaljon állást, melyik névadót kell lecserélni, de a tudós testület nem foglalt állást. Erre a városvezetés és az apparátus megbízta a folyamatosan működő városi utcanévbizottságot, hogy nézze át a listát, és tegyen javaslatot, melyik köztér elnevezését kell cserélni, és javasoljon helyette másikat.

– Várhatóan hamarosan elkészül a bizottság a munkával, és mint minden el- vagy átnevezésnél, lakossági fórumot kell tartani, hogy a véleményeket meghallgassuk, majd a javaslat a közgyűlés elé kerül – tájékoztatott Ácsné Gunda Judit, a polgármesteri hivatal általános igazgatási irodájának vezetője. A héttagú tanácsadó testületben levéltáros, muzeológus, történész, térképész szakember vesz részt. A lakosságnak az iratok cseréjekor nem kell fizetni az okmányirodában, mert az átnevezést hivatalból végzik.

Dombai Tünde, delmagyar.hu