2016 óta minden évben az Energiatudatos Iskola vagy az Energiahatékony Iskola cím odaítélésével ismerik el hazákban az energiahatékonyságért sokat dolgozó iskolákat. Szegedről két iskola is a díjazottak között van, nemrégiben vehették át a kitüntetéseket.

A Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolája május 4-én vette át az „Energiatudatos Iskola 2022” címet, melyet még tavaly ősszel ítéltek oda mindkét intézménynek a Virtuális Erőmű Programban (VEP)

– közölte lapunkkal a Szegedi Tankerületi Központ. Hozzátették, eredetileg novemberben tartották volna meg az ünnepélyes díjátadót a szervezők, végül tavaszra halasztották azt.

Mint írták, a VEP pályázatának nyertes iskolái lehetőséget kapnak arra, hogy bemutassák a környezettudatosságra való nevelő-oktató tevékenységüket, valamint az eddig elért eredményeiket. A két szegedi intézmény a fenntarthatóság terén végzett szemléletformáló tevékenysége mindig is figyelemre méltó volt, most 2023 decemberéig tudhatják magukénak az Energiatudatos Iskola címet.

A Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, Gyurikné Vass Angéla elmondta, a pályázathoz kapcsolódóan a klíma, az energia, a víz, a fenntartható közlekedés és a fenntartható életmód témaköreit dolgozták fel. Ehhez segítségül hívták a „Korosztályokon Keresztül a Klímavédelemért” című program digitális tananyagait is, azokat dolgozták fel a projektmunka során.

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium, Általános Iskola Kossuth Lajos Általános Iskolájának tevékenységéről Bartókné Gyöngyösi Andrea tagintézmény-vezető számolt be. Kiemelte, az energiatudatosság jegyében korszerűsítették az intézményüket, évről évre aktív tagjai a Világ Legnagyobb Tanórája elnevezésű, globális célokat hangsúlyozó kezdeményezésnek, valamint minden évben csatlakoznak a Fenntarthatósági témahéthez, és rendszeres résztvevői a TeSzedd mozgalomnak. Hozzátette, a pályázat elnyerésével vállalják, hogy továbbra is környezettudatosan élik mindennapjaikat, különös hangsúlyt fektetve a szelektív hulladékgyűjtésre, az újrahasznosításra, a takarékoskodásra és az ökotudatos életmódra.

A Virtuális Erőmű Program pályázatát már hatodik alkalommal hirdették meg 2016 óta, ezúttal is lehetőséget adva minden oktatási intézmény számára az Energiatudatos Iskola vagy az Energiahatékony Iskola cím elnyerésére. Ezek által az iskolák energiahatékonysági törekvéseit ismeri el a pályázat kiírója, vagyis a Magyar Innováció és Hatékonyság Nkft.

delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu