Emléktáblát avattak kedden délután a magyar kultúra napja alkalmából Péter László 2019-ben elhunyt irodalomtudós és helytörténész, Szeged díszpolgára egykori házának falán Szőregen, a Szerb utca 60. szám alatt.

A településrészi önkormányzat nevében Avramov András avatta fel a Szerb utcai házra kihelyezett emléktáblát:

 

Péter László irodalom- és várostörténész, nyelvész, folklorista, nyugalmazott egyetemi tanár. Nekünk, szőregieknek pedig Laci bácsi.

A napokban töltötte volna be a 97. évét. Bár Jánoshalmán született, a kisiskolás korát már Szőregen töltötte. Szegedinek, még inkább szőreginek vallotta magát.

Megszámlálhatatlan kötet, tanulmány, értekezés, gyűjtemény köthető a nevéhez. Fáradhatatlanul kutatta városunk és településrészünk történetét. Egészen haláláig gyűjtötte, rendszerezte és dolgozta fel városunk emlékeit, múltját.

Szőreg krónikásaként közösségünknek adta át ismereteit, tudását, hogy jó alapunk legyen a jövő építéséhez. Életében számos elismerésben részesült, többek között a Szeged díszpolgára címet is magáénak tudhatta.

Kedves Laci bácsi!

A mai naptól – egykori házad falán – emléktáblával tiszteleg előtted az ezeréves Szőreg.

Emlékedet megőrizzük

– mondta Avramov András, majd a ház tulajdonosával, Blidárné László Erzsébettel közösen leleplezték az emléktáblát, amelyen a következő szöveg olvasható:

„Mikor hazaértem, megemeltem
a kapu előtt a kalapom.
Ezt is megengedte az isten:
ezt a falut, ezt az utcát,
ezt a házat láthatom, épen,
ahogy álmaiban és vágyaimban.
Itthon vagyok…”

Ebben a házban élt
és alkotott
1979 – 2019 között
DR. PÉTER LÁSZLÓ
irodalomtörténész,
várostörténész,
Szeged díszpolgára

Szeged Megyei Jogú Város
Önkormányzata
2023

Az emléktábla leleplezését követően Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója is megkoszorúzta azt, mint mondta, nagyon sok baráti szál kötötte a városhoz Péter Lászlót, akit a makóiak sem felejtenek el.

Rafai Gábor, szeged.hu

szoreg.hu képtár