Makó Mária Wlassics-díjas népművelő emléktábláját avatták fel Szőregen csütörtökön. Az ismert népművelő tizenhét évig vezette a szőregi Tömörkény István Művelődési Ház szakmai munkáját.

– Rózsahölgy volt Makó Mária, akinek a keze alatt szó szerint kivirágzott a Szőregi Rózsaünnep, és végül valóban fehér rózsává változott éppen egy évvel ezelőtt, amikor eltávozott földi világunkból. De nem szimbólumokkal, hanem igazi szeretetteljes cselekedetekkel szolgálta a rábízott embereket, közösségeket, lankadatlan erővel. Sokszor nehéz körülmények között és sokszor embert próbáló emberi viszonyok közt – mondta ünnepi beszédében Kiss Ernő. A Csongrád–Csanád Megyei Népművelők Egyesületének alelnöke kiemelte, Makó Mária a közösségekkel való foglalkozást, a népművelést választotta élethivatásul; s dolgozott e hivatásban keményen közel ötven éven keresztül.

Makó Mária a tanárképző főiskolát magyar–népművelés szakon végezte, majd szociológiát tanult. Dolgozott a szegedi Ifjúsági Házban, a Bartók Béla Művelődési Központban, majd a szőregi művelődési házban. Tizenhét éves szőregi korszaka alatt teljesedett ki szakmai pályája, fellendítette az intézmény működését. 1999-ben sikerült pályázati úton 500 ezer forintot szereznie régi álmára, így került sor az I. Rózsaünnepre, mely mind a városrésznek, mind az intézménynek országos hírnevet szerzett.

– Makó Máriát életpályája, embersége, népművelői munkássága szakmánk legkiemelkedőbb személyiségei közé emelik, a szegedi és szőregi közművelődés, közösségi művelődés korszakos jelentőségű rendkívül aktív szakembere volt – hangsúlyozta Kiss Ernő.

A népművelő mellett az avatáson felszólalt Szeged Megyei Jogú Város nevében Avramov András önkormányzati képviselő és Szekeres Sándor Gábor, a Tömörkény István Művelődési Ház vezetője. A beszédek után Pulya Csaba szaxofonművész szopránszaxofonos népdal előadásával varázsolta el a közönséget.

A feliratos emléktábla hirdeti, hogy Szőregen élt és dolgozott Makó Mária Wlassics-díjas népművelő, a Tömörkény István Művelődési Ház egykori igazgatója, a Szőregi Rózsaünnep megálmodója. A táblát Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Csongrád–Csanád Megyei Népművelők Egyesülete közösen állította. A süttői mészkőből készült mementót Pesti Ferenc készítette.

T.A.P., delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár