Március végéig láthatók a szőregi Tömörkény István Művelődési Ház kerítésén Balla Tihamér fotótárlatának képei. A 24 esztendős alkotó eddig Szőregen élt – nemrég szólította el egy hosszabb munka Bács-Kiskun megyébe, Kunfehértó mellé.

A szőregi fiatalember tavaly végzett a gödöllői agráregyetemen, mezőgazdasági mérnökként. A szőregi művelődési ház kerítéskiállítására a környéken készült természetfotóiból válogatott húszat. Több képén őzeket, mezei nyulakat örökített meg, s madarakat is megmutat, amelyeket a laikus nézelődő sokszor észre sem vesz. Legszívesebben állatokat fényképez, azon belül is madarakat, ugyanis madarászkodik – részt vesz madárvonulás-kutató táborokban is. A természetfotózáson belül a madárfotózás jelenti számára a legnagyobb kihívást. Azt a részét élvezi legjobban a fényképezésnek, amikor kitalálja, hogyan kerülhet egy állathoz a legközelebb, amikor „belopja”, becsapja őket.

Legnagyobb élményét is megosztotta velünk Balla Tihamér. A rókák és általában a ragadozók ugyanis óvatosabbak a többi állatnál, ezért számít nagyobb teljesítménynek, ha megközelítheti őket. A kiállításon látható rókás képpel is szerencséje volt, napnyugtakor egy kaszált réten találkozott szembe a ragadozóval, amely épp egerészett. Kihasználva terepszínű ruháját, a fotós a földön kúszva viszonylag közel, nagyjából tizenöt-húsz méterre jutott az állathoz, majd cincogó egérhangot utánozva elérte, hogy felnézzen rá.

Őzbak napkeltében.. Fotó: Balla Tihamér

A fiatalember elmesélte, hogy 2010 táján kezdett komolyabban fotózni. Maga a természet, a természetjárás gyerekkorától fogva vonzotta – emiatt nézegetett sok természetfotót, s így érlelődött meg benne a vágy, hogy ő is megpróbálja. Édesapja mutatta meg neki az alapfogásokat, majd utánaolvasott, tanult, beszerezte a felszereléseket. Visszajelzései is jók. Korábban két évben is első lett Az év természetfotósa országos pályázat ifjúsági kategóriájában, legutóbb pedig a vadászkamara megyei szervezetének pályázatán szerzett első helyezést.

Dombai Tünde, Szegedi Tükör