Az országban elsőként Szőregen ajánlottak fel búzát a Magyarok Kenyerének idei évi sütéséhez. Az összegyűjtött, közel tíz mázsa búzából erdélyi és kárpátaljai szegény gyermekeknek is jut.

Fotó: Illés Attila / a szegedma.hu engedélyével

Fotó: Illés Attila / a szegedma.hu engedélyével

“Harmadik éve már, hogy Szőreg is gyűjtést szervezett a Magyarok Kenyerének hozzávalóiért. Tavaly 100 tonna búzát adtak össze, amelyből 3500 határon túli gyermek lakott jól” – mondta el szerdán Rózsavölgyi József szőregi önkormányzati képviselő. Az összegyűjtött, körülbelül tíz mázsa búzát Kispál Ferenc, a Csongrád Megyei Agrárkamara elnökének a vásárhelyi tanyájára kerül, innen Pécsre szállítják, ahova országszerte gyűjtik az adományokat. Szent István napjára ebből a búzából készül majd el az a kenyér, amelyet a Szent Jobb felvonulásánál az oltárra helyeznek majd. A Fidesz-KDNP-s politikus megköszönte a gazdák támogatását, aki a felhívásra önként jelentkeztek – Csongrád megye több településéből, így Újszentivánról, Tiszaszigetről, Klárafalváról, Ferencszállásról és Kübekházáról is érkezett búza, illetve három szőregi gazda segítette a gyűjtést. Adományukat egy-egy cipóval is honorálta a képviselő.

“Az idei év különlegessége, hogy már nem csak az erdélyi gyerekek lakhatnak jól a Magyarok Kenyeréből, Böjte Csaba árvái mellett már a Kárpátalján élő gyermekeknek is jut majd az adományból” – mondta el a SZEGEDma.hu kérdésére Rózsavölgyi József. Az esemény új szlogenjéhez méltóan (“Sok millió búzaszem – egy nemzet”) a települések gazdái egy emberként segítenek a határaink túloldalán élő, nehéz sorsú gyermekek segítéséért.

Illés Attila, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Illés Attila / a szegedma.hu engedélyével