Hetven éve élnek boldog házasságban a szőregi Vecsernyésék – vasárnap 85-en ünnepelték évfordulójukat. A meglepetésbuli szinte újabb lakodalomba csapott át.

Hetvenedik házassági évfordulójára meglepetésbulit szervezett családja egy szőregi házaspárnak. Lovászi Aranka és férje, Vecsernyés Jánosúgy tudták, családi ebédre mennek, a 87 éves néni még főzött is délelőtt – már elkezdte, amikor lánya szólt neki a programról. Egyikük sem számított arra, ami a művelődési házban fogadta őket. Családtagok és barátok várták a házaspárt – 85-en. Közel fél órán át tartott, míg mindenki megpuszilta őket ás átadta ajándékát – Aranka néni az egészet végigsírta, de János bácsi is sűrűn törölgette a szemét.

A házaspárnak 3 gyermeke született, két fiukat azonban már elveszítették. Öt unokájuk és két dédunokájuk is van már. Azon a helyen ismerkedtek meg, ahol a mostani évfordulót is tartották – 70 éve még tánciskola volt.

– Akkor még nem úgy volt, hogy elmentünk randevúzgatni. Három évig csak találkozgattunk, szülői felügyelet mellett, a táncon. Hazakísértem mindig, de nem lehetett ám sokat csókolózni a kapuban – mesélte a 90 éves férfi. Párja mindössze 13 éves volt, amikor megismerkedtek, 16, mikor elvette. – Orvosi vizsgálat kellett, mielőtt engedélyezték az esküvőt – mesélték.

Első nagy szerelem volt tehát mindkettőjük számára, amelyből immár 70 éve tartó házasság lett. – Más csajok után sosem néztem, pedig lett volna rá lehetőségem – dicsekedett János bácsi, akit első fia születése után 3 évig nem látott a család: orosz hadifogságba került. Szerencsére azonban visszatért, azóta pedig elválaszthatatlanok feleségével.

– Úgy megszoktuk már egymást, hogy egyedül nem is megyünk sehová. Nem azt mondom, hogy soha nem volt tányércsörömpölés, de másnapra mindig elfelejtettük, min vitatkoztunk – beszélt kapcsolatukról az asszony. Amikor a másik legjobb tulajdonságáról kérdeztük őket, Aranka néni férje türelmességét és családszeretetét emelte ki, János bácsi azonban csak tanácstalanul vonogatta a vállát. Végül azonban csak kiderült: számára a „mama főztje” a legjobb – kiváltképp a mákos nudli. A 70. házassági évfordulóból hamar lagzi keveredett: a közel száz ember az ebéd után élő zenére bulizott egész délután.

Tímár Kriszta, delmagyar.hu