Jóval a megállapodásban vállalt határidő előtt elköltöztette az egyházmegye a Szőregi úti gyermekotthonból az állami gondoskodásban élő, speciális nevelési igényű fiúkat, és visszaadta a városnak a 2,6 hektáros ingatlant. Az önkormányzat közel félmilliárd forintért kínálja eladásra a területet, ahol akár bevásárlóközpont is épülhet.

Figyelem! Kutyával őrzött terület! Belépni tilos! – ez olvasható a Szőregi út 80. szám alatti egykori Árpád nevelőotthon főbejáratánál egy táblán a lelakatolt vaskapun.

– Már két hete kiürítettük a Szőregi úti gyermekotthont, és a megállapodásnak megfelelően visszaadtuk az ingatlant a városnak. A fiúkat a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézmény rendszerében helyeztük el – mondta érdeklődésünkre Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány vezetője, a Szeged–csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója.

Tavaly ilyenkor még 16 állami gondoskodásban élő, 13-18 éves, speciális nevelési igényű gyermek lakott a Szőregi úti fiúotthonban. A gyerekek költöztetéséről többször írtunk lapunkban. A városi közgyűlésen gyakran elhangzott: a hatalmas, 2,6 hektáros újszegedi ingatlan fenntartása gazdaságtalan, egy gyermek havonta több mint 5 millió forintjába került a városnak. Hónapokig tartó vita után tavaly szeptemberben jóváhagyta a képviselő-testület azt az ellátási szerződést, amit Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök írt alá. A megállapodás értelmében a város 2011 decemberében átadta a Szőregi úti fiú speciális gyermekotthon fenntartói jogát az egyházmegyének, és működtetését a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Intézménynek. Ezzel együtt a város ingyenesen az egyházmegye használatába adta a tápai Budai Nagy Antal utcán 170 millió forintból felújított gyermekotthonát is.

Az egyházmegye vállalta, hogy legkésőbb 2012. augusztus 31-éig kiüríti, és visszaadja a városnak a 43-as főút mellett, frekventált helyen található 2,6 hektáros Szőregi úti ingatlant.

A városi közgyűlés még 2010 végén határozott arról, hogy az ingatlant – annak kiürítését követően – nyilvános pályázat útján, licitálással értékesíti. 2010-ben 407 millió forintra becsülte az igazságügyi szakértő a Szőregi út 80. alatti ingatlant. Ezt idén felülvizsgálták. Az új pályázati alapárat már 458 millió forintban határozta meg az igazságügyi szakértő. Ahhoz, hogy az ingatlant könnyebben lehessen eladni, megváltoztatták a terület zónabesorolását különleges intézményi övezetről kisvárosias lakózónára.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint ahhoz, hogy meg tudják hirdetni eladásra a 2,6 hektáros ingatlant, még kell egy közgyűlési döntés a városi építési szabályzat kapcsán. Előreláthatólag ezt a döntést kora ősszel hozza majd meg a közgyűlés.

Pocsai Blanka: Alkalmas bevásárlóközpontnak

Pocsai Blanka (Fidesz) újszegedi önkormányzati képviselő a Városrészek fóruma sorozatban lapunknak elmondta: a Szőregi úti ingatlan alkalmas lehet bevásárlóközpontnak. Ezt támogatja is, ha van rá jelentkező. Ugyanakkor hangsúlyozta: szerinte az újszegediek megosztottak abban a kérdésben, hogy legyen-e bevásárlóközpont Újszegeden vagy sem.

Szabó C. Szilárd, delmagyar.hu