Az önkormányzat idén 9,5 millió forintot fordított tűzifa vásárlására, amelyet a legrászorultabbak között osztanak ki. Közel 450-en pályáztak, közülük 300 kapnak fát, a tüzelő kiszállítása ezen a héten kezdődött meg.

Már tavaly is osztott ingyen tűzifát az önkormányzat a legrászorultabbaknak, a kezdeményezésnek nagy sikere volt. Idén a város 9,5 millió forintot fordított erre a célra.
A 300 családnak az egy erdei köbméter tűzifát az önkormányzat és Szegedi Kistérség Többcélú Társulással együttműködve a héten kezdte el kiszállítani.

Az elsők között egy tápéi családi ház előtt állt meg a teherautó, ahol Gulyásék laknak. Gulyás Istvánné elmondta, rokkantnyugdíjas és 28 ezer forintot kap havonta, ami nagyon kevés. Ez a tűzifa éppen ezért óriási segítség számukra. Fával fűtenek és több tíz köbméter tüzelőre van szükségük egy télen. A kapott fa több mint 1 hónapra lesz elegendő – tette hozzá. Már tavaly is kaptak ilyen segítséget és idén is benyújtották pályázatukat, amelyet a bizottság kedvezően bírált el.

A tűzifa osztásnál jelen volt a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke Joób Márton is, aki elmondta, tapasztalata szerint ez a segítség nagyon sokat jelent a rászorulók számára. „Sajnálatos módon nagyon sokan élnek mélyszegénységben és nagy szükségük van az ilyen segítségre.” – emelte ki a képviselő. A rászoruló családoknak október elején kellett benyújtani pályázatukat, amelyből összesen 437 érkezett a Humán Közszolgáltatási Irodára. A kiírás három fontos kritériumot írt elő, ebből legalább egynek meg kellett felelnie az igénylőnek. A beérkezett kérelmekből 398 felelt meg a követelményeknek, ebből 300 család részesült támogatásba. Róluk a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság döntött. Nagyon jó lenne, ha a későbbiek folyamán több fát tudni kiosztani az önkormányzat, mert nagy szükség van erre! – mondta a bizottság elnöke.

Szintén jelen volt a helyszínen Szécsényi Ferencné, Tápé önkormányzati képviselője is, aki elmondta, folyamatosan figyelemmel kísérte a beadott pályázatokat és próbált segíteni minden rászorulónak, hogy megkapják ezt a támogatást. Sajnos egyre több a rászoruló és remélem jövőre még több pénzt tudunk erre a célra fordítani. Sokan szégyellik, hogy ilyen helyzetbe kerülnek és ezért sokszor nehéz kideríteni ki is az igazán rászorult. – tette hozzá a képviselő.

A következő helyszínen Kálmán Gábor várta a teherautót. Elmondta, általában egy télen 4 kaloda fát használnak el. Eddig kettőt tudtak megvenni és a harmadikat most kapták az önkormányzattól. Igaz, gázkazánjuk is van, de a fával sokkal olcsóbb a fűtés. Kisgyerekeik miatt nagy segítség ez a tüzelő.

A többi, pályázaton nyertes család az elkövetkező napokban folyamatosan kapja majd meg a megítélt tűzifát.

szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu