Varázslatos rózsaillatban a több tízezer rózsatövet nevelő táblák mellett vagy a művelődési házban rendezett kiállításon ismerkedhetnek meg a szebbnél szebb virágokkal azok, akik ellátogatnak Szőregre, ahol pénteken elkezdődött a vasárnapig tartó rózsaünnep.

A Szegedhez tartozó településrész központjából óránként indulnak autóbuszok a környező rózsaföldekre, ahol szakavatott vezetők mutatják be a rózsakertészet hagyományait és a színpompás virágokat.

A Tömörkény István Művelődési Házban pedig vágott virágokból nyílt kiállítás, több mint száz fajta rózsa látható itt a következő három napban a fekete baccarrától a monacói hercegnőig. A fesztiválon ezen kívül rózsavásár, teaház, koncertek, néptáncbemutató és utcabál várja az érdeklődőket, kiállítás nyílt a rózsák titkairól, és tárlat mutatja be Kanalas István népi fafaragó művész életművét is.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

A leglátványosabb eseménynek a szombati délutáni karnevál ígérkezik, amelyen több tucat, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó vonul fel. A járműveket és a települést százezernyi szál rózsával díszítették föl, és a felvonulók a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között

MTI / szegedma.hu