Folyik a csatornázás, 2006-ig felépül a szennyvíztisztító

Júniusban várhatóan átadják az ISPA-támogatással megvalósuló szegedi szennyvízberuházás egyes szakaszait. A lakosság folyamatos tájékoztatást kap a munkáról.

Száznyolcvan kilométernyi csatorna, huszonhét szennyvízátemelő és egy szennyvíztisztító telep is elkészül 2006. december 31-ig az ISPA által 33 millió euróval támogatott szegedi szennyvízberuházás eredményeként. A fejlesztés 11 ezer szegedi ingatlant érint, továbbá Kübekházán, Deszken, Újszentivánon és Tiszaszigeten pedig csaknem 3 ezer portát kötnek rá a rendszerre.

A beruházás főbb adatait az illetékesek tegnap sajtótájékoztatón ismertették. A szegedi csatornaépítési tender mellett kiírták a nemzetközi pályázatot négy környékbeli település csatornázására, a szennyvíztisztító telep fölépítésére, illetve a főgyűjtők megépítésére – tudtuk meg Novák Gyulától, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. vezérigazgatójától. Az ajánlatok leadási határideje április vége, ezt követőn választhatják ki a kivitelezőket.

– Semmiképpen se csatlakoztassák saját rendszerüket a tulajdonosok a hálózatra a csatorna műszaki átadása előtt – figyelmeztetett Csepregi András, a szegedi csatornahálózat kiépítését végző konzorcium vezető cége, a Hídépítő Rt. létesítményvezetője. A csatornák belső, kamerás vizsgálatát ugyanis csak tiszta járatokban lehet elvégezni. A beruházáshoz kötődő útépítések a csatornázást követő 3-5 hónapon belül kezdődnek. Az első csatornaszakaszok átadása júniustól várható.

A beruházás teljes időtartama alatt az MMD Kft. és a szegedi Kiss Ferenc Csongrád Megyei Természetvédelmi Egyesület (Csemete) ad tájékoztatást. Az érdeklődők a 62/424-392-es telefonszámon hívható folyamatosan működő ügyfélszolgálatnál kaphatnak információt a csatornázási munkáról, de erről a helyi médiumokban és szórólapon is értesítik az érintett településrészek lakóit.

Lakáskassza

Még mindig van mód a lakáskassza-szerződések megkötésére – hívja föl a szegediek figyelmet Katona Gyula, a Szegedi Csatornamű Társulat elnöke. Így az állami támogatással a lakossági önrész 190-ről 120 ezer forintra csökken, a havi törlesztőrészlet pedig 2082 helyett 1250 forintra módosul.

Délmagyarország Online, 2004. április 6.