„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota és nem csupán a betegség hiánya”- vallja a WHO, az egészségügyi világszervezet. Ezzel a gondolattal azonosultak az Egészséges Szegedért Program létrehívói.

Az európai állampolgárok egészségi állapotának mutatóit vizsgálva mi, magyarok nem állunk jó helyen. A Szegedi Rendezvény és Médiaközpont kezdeményezésére létrejött program résztvevői ezen a rossz tendencián igyekeznek majd változtatni.

Tegyél magadért! – ez lett a jelmondata az Egészséges Szegedért Programnak, melynek részleteit április hetedikén, vagyis az Egészségügyi Világnapon ismertették a szervezők.

Jávorszky Iván, a Szeged Rendezvény- és Médiaközpont ügyvezető igazgatója elmondta, a programnak két alapvető területe van. Az egyik, hogy különféle szegedi rendezvényeken megjelennek, többek között felvilágosító programokkal. A másik pedig a különféle egyszerű szűrések, például szájhigiéniai, vagy vérnyomás mérés elvégzése, tehát olyanok, amelyeket könnyen meg lehet valósítani.

A programhoz csatlakozott többek között a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a megyei Szabadidősport Szövetség és a Szegedi Tudományegyetem négy egészségügyi kara is. Ezen elhivatott szervezetek együtt kívánnak tenni annak érdekében, hogy a szegediek egyre tudatosabban figyeljenek szervezetük megóvására.

Kecse-Nagy Sándor, az Általános Orvostudományi Kar kommunikációs menedzsere elmondta, a karnak vannak olyan tervei, hogy a média segítségével egészségügyi tanácsokat adjon rádióban, televízióban, vagy akár a nyomtatott sajtóban. Olyan tudást akarnak átadni, amit az emberek a hétköznapi helyzetekben is fel tudnak használni, ilyen például az újjáélesztés.

A program most kezdődött, de vége remélhetőleg sosem lesz-fogalmaztak a szervezők. Olyan rendezvényeken, mint például a Szegedi Ifjúsági Napok is ott lesznek azok a prevenciós tanácsadók, és azok a szűrőállomások, amelyek segítenek egészségünk megőrzésében, megóvásában.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: pixabay.com