Könnyebbséget és költségmegtakarítást jelent, hogy péntektől folyamatosan állítják át a városban található parkolóautomatákat az új rendszerre.

Az újításról Nagy Sándor alpolgármester és Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Parkolási Kft-t (Szepark) is magában foglaló Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) ügyvezető igazgatója tartott sajtótájékoztatót az Egyetem utcában. Ott, ahol a hat, új funkcióval ellátott parkolóautomata egyik már üzemel. A városban 130 automata található, ezek átállítása folyamatosan történik meg az előttünk álló napokban. Az ígéret szerint március közepére már mindegyiknél elérhető lesz a bankkártyás start-stop-parkolás.

Ennek lényege, hogy nem kell előre beállítani a parkolás időtartamát, hanem hasonlóan a mobiltelefonos parkoláshoz a rendszám megadással indítjuk a bankkártyásat is, amiről egy igazolószelvényt kapunk. Ha befejeztük a parkolást, akkor a szelvényen található kóddal le tudjuk zárni azt.

A mobiltelefonos parkoláshoz képest előnye az új bankkártyás fizetésnek, hogy egyáltalán nincs kényelmi díj, a régi típusú automatás fizetéssel szemben pedig, hogy nem kell a szélvédő mögé elhelyezni a parkolójegyet. A bankkártyás parkolásnál az ügyfelek bankkártyáján zárolják az adott zónában érvényes maximális parkolási idő után járó összeget.

A start-stop-rendszer lényege – ez ismerős lehet a szegedieknek már –, hogy a parkolás befejezésekor a tényleges parkolási idő után járó összeget terhelik kizárólag az ügyfél kártyájára. Továbbra is érvényben maradt az a szabály, hogy 15 percesnél nem lehet rövidebb a parkolás – legalábbis fizetési értelemben. Ha valaki elfelejti megszakítani a parkolási idejét, akkor az abban a zónában érvényben lévő maximális összeget terhelik a számlájára, ami a zöld zónában 1920, míg a sárga zónában 1320 Ft.

„A bankkártyás start-stop-fizetési rendszer bevezetése illeszkedik Szeged okosváros programjába, és forintokban mérhető a lakosság és az önkormányzat nyeresége is” – mondta el Nagy Sándor alpolgármester. A mobiltelefonos fizetéssel szemben a bankkártyás start-stopnál nem kell kifizetni a kényelmi díjat, az önkormányzatnak pedig ennek a díjnak a 10 százalékát.

Majó-Petri Zoltán a sajtótájékoztatón elmondta: „Előnye az új funkciónak, hogy bármelyik parkolóautomatánál befejezhetjük a parkolást, nem kell megkeresni azt, amelyiken elindítottuk.”

B.P., szeged.hu

Borítókép: Fotó: szeged.hu