Elfogták a rendőrök a szegedi csatornafedél-tolvajokat csütörtökön – közölte pénteken a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A tolvajok az elmúlt héten több mint 30 fém csatornafedelet loptak el Szegeden. A lopással okozott kár mellett a tolvajok a biztonságos közlekedést is veszélyeztették, ezért emiatt is eljárás indult ellenük.

Az elmúlt héten összesen 1 millió forint értékben loptak el Szeged különböző pontjairól csatornafedeleket a tolvajok. A rendőrök nagy erőkkel kezdtek a színesfém tolvajok utáni keresésbe. Csütörtökön a nyomozás adatai alapján egy 41 éves helyi férfinél tartottak házkutatást és 8 csatornafedelet találtak nála. Kiderült, hogy három másik férfi volt a társa a lopásokban. őket szintén gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrség információi szerint egy szegedi hulladéktelepre szállították az ellopott fedeleket.

A négy tolvaj ellen nagyobb értékű lopás – amit minősítő körülményként folytatólagosan és társtettesként hajtottak végre – indult eljárás. Mivel a lopásokkal a közlekedés biztonságát is veszélyeztették, ezért a közlekedés biztonsága elleni bűntettel is gyanúsítják őket. Az ellopott és még meg nem talált csatornafedeleket még keresi a rendőrség.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a pártok és érdekelt szervezetek képviselőivel összefogásban, már 2007 ősze óta próbál törvénymódosítást tető alá hozni a színesfém tolvajok ellen. Javaslatokat is készítettek, melyek főleg a legális színesfém átvevők szigorított ellenőrzését és az illegális átvevők illetve öntödék felderítését segítenék elő. A Miniszterelnöki Hivatal korábban ígéretet tett a törvénymódosítás előkészítésére, de a konzultatív tanács legutóbbi ülésén kiderült, hogy fél éve nem történt előrelépés az ügyben. A következő ülés április első felében lesz, ezen a tervek szerint ismét részt vesz a Miniszterelnöki Hivatal képviselője is.

delmagyar.hu, 2008. március 29.