Öt polgármesterjelölt indulhat Szegeden, miután a területi választási bizottság a fellebbezésnek helyt adva nyilvántartásba vette Németh Istvánt, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt jelöltjét – olvasható a bizottságnak a Csongrád Megyei Önkormányzat honlapján péntek este nyilvánosságra hozott határozatában.

A helyi választási bizottság korábban visszautasította Németh István nyilvántartásba vételét. Az indoklás szerint a párt az ajánlóíveken 608 ajánlást adott le, de ezek közül a választási informatikai rendszer csak 490-et talált elfogadhatónak a szükséges ötszáz helyet. A területi választási bizottság a fellebbezés után ellenőrzött minden, korábban érvénytelennek talált ajánlást, és közülük 14 megfelelt a jogszabályi előírásoknak, illetve a Nemzeti Választási Bizottság ajánlásának. Egy választó azonban már adott le érvényes ajánlást a jelöltre, így a területi választási bizottság végül 503 ajánlást talált érvényesnek.

A területi választási bizottság határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani, ez esetben az ügyben a Szegedi Ítélőtábla dönt. A csongrádi megyeszékhelyt 2002 óta irányító Botka László az MSZP, az Együtt és a DK közös jelöltjeként indul újra a polgármesteri posztért, a Fidesz-KDNP és a Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulása Egyesület és Önkéntes Mozgalom jelöltje Kothencz János hittantanár, gyermekvédelmi szakember, a Szeged-csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója, a Jobbiké Tóth Péter, a párt városi és megyei elnöke, Málovics György közgazdász, egyetemi oktató pedig az LMP jelöltje.

MTI

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu