A Szőregi úti járdákat a város hamarosan letakarítja, az állami útfelelős biztonságos zebrákat ígér. Olvasónkat 4 év alatt 8-szor sodorták el kis híján munkába menet.

Négy éve lakom a Szőregi úton, életveszélyes. Segítsen! A mai az utolsó csepp volt a pohárban, ami miatt levelet írok – fogalmazott elkeseredett szegedi olvasónk az e-mailjében, amit tavaly októberben küldött a városházára, egyelőre eredménytelenül. Katalin – nem járult hozzá, hogy teljes nevét leírjuk – a 60Y-os busszal jár haza szegedi munkahelyéről. A Szőregi úton száll le, és mert nincs zebra, utastársaival együtt kivárja, hogy a kamionok és autók konvojában legyen egy szusszanásnyi hely, amikor átmerészkedik a túloldalra. Szerencsésebb esetben akad egy sofőr, aki átengedi. Ha van ilyen, a többi vezető türelmetlenül „anyázza”, mert feltartja a forgalmat. Legutóbb egyikük a fiatal nő után ment, és szitkozódva fenyegette.

Katalin reggelente a buszmegállóig vagy az elaggott járda helyén kutyagol a sárban, vagy – kockáztatva az életét – a főút szélén közelíti meg a megállót. Szabályosan úgy tud átkelni a Szőregi úton, ha a sárban elmegy a kanyarnál lévő zebráig. A sebességkorlátozó táblát és a gyalogost eltakarják a bokrok, nem is lassít senki. Katalint nyolcszor sodorták el kis híján négy év alatt. A megoldás, úgy látja, nyomógombos lámpa lenne. Azt kérdi az illetékesektől, mikor lesz normális járda és zebra?

A szegedi környezetgazdálkodási kft., amelyhez a járda tartozik, megkeresésünkre kint járt a helyszínen. Marovszki Béla útügyi csoportvezető szerint is rossz a járda. Azt ígérte, időjárástól függően, nemsokára nekilátnak, és kézi erővel letakarítják a főútról lefolyt koszt, hogy előkerüljön a gyalogút. Ha kisebb foltokat kell javítani, foltoznak, de nagyobb munkát tavaszig nem tudnak végezni, ahhoz aszfalt kell.

Megkeresésünk nyomán az állami útfelelős is szemlézett a napokban. Még egy helyen, az Árpád nevelőotthonnál talált zebra nélküli buszmegállópárt. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. kommunikációs csoportvezetője úgy tájékoztatott: Katalinék szakaszát egy 2011-es minisztériumi pályázatból teszik rendbe. A nevelőotthonnál „a tervezett kereskedelmi-szolgáltató beruházás kapcsán létesülő új forgalmi csomóponttal megnyugtatóan megoldódik a helyzet”. Az útkezelő nyilván nem értesült még róla: karácsony előtt a közgyűlés leszavazta a nevelőotthon költözését, vagyis belátható időn belül nem lesz új lakója a Szőregi úti ingatlannak, aki terelőszigetet, zebrát építene. A környékbeliek életét leginkább az könnyíti majd meg, ha az M43-as elszippantja a Szőregi út tranzitforgalmát.

Dombai Tünde, delmagyar.hu