Szőreg környékén 10 évig járt vadászni és támogatást felvenni egy 800 hektáros földterület osztrák tulajdonosa – Bohács Zsolt mondta el helyi gazdáknak, hogyan lesz ez másként.

Bohács Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő a szőregi gazdákkal találkozott szerdén, és egy fórum keretében beszélt a kormány mezőgazdaságot érintő döntéseiről, az új földtörvényről. „A költségvetésben 725-730 milliárd forint van az idei évre tervezve az ágazatra, ez magában foglal pályázati forrásokat is. Ehhez jön még a 21 milliárd forint a gázolaj áfájának visszaigényléséből, és közel 8 milliárd forint jut a falugazdász-hálózat kiterjesztésére. Ez utóbbi program gördülékenyebb munkát jelent majd, hiszen országosan 200 új iroda nyílik” – sorolta a parlamenti képviselő a mezőgazdaságra előirányzott főösszegeket. A politikus az új földtörvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy már 2010-ben problémák voltak a földszerzés körül, főleg a külföldiek földhöz jutásának tekintetében ügyeskedtek gyakran bizonyos körök. „A földtörvénnyel nagyrészt sikerül a zsebszerződéseket megakadályozni, a külföldiek földszerzését visszaszorítani. Mindent megteszünk, hogy a magyar gazdáké maradjon a magyar föld. Egy adásvételi szerződésénél már a helyi bizottságok fogják megmondani, kiknek lehet elővásárlási joga, ezek a bizottságok a helyben gazdálkodókból szerveződnek majd” – tette hozzá.

 

Tíz évig vadászni járt az osztrák a deszki földjére és bezsebelni a támogatást

Bohács Zsoltot a körzet önkormányzati képviselője, Rózsavölgyi József és Kerekes Ferenc, a Szőregi Gazdakör Egyesület vezetője látta vendégül. Az egyesület elnöke úgy fogalmazott, sikertörténetnek könyvelhető el, hogy 2020-ig 1,7 milliárd plusztámogatást tudott az uniótól kicsikarni az Orbán-kormány, és az is nagyon pozitív, hogy a kamara és a gazdaszövetségek kezében összpontosulhatnak a döntési kompetenciák.

„Egy osztrák megszerzett több mint 800 hektár bérleményt itt a környéken, kiadta bérbe a földet, igaz, hogy ezt a törvény tiltja, de hivatalosan nem is volt az ügylet bejelentve. Ez a külföldi tulajdonos tíz éven keresztül vette fel a földalapú támogatást, sok-sok milliót (ez 2014-ben hektáronként 227 euró lesz – a szerk.), évente egyszer lejárt vadászni Deszkre, majd mikor szívműtétre várt, eladta jó pénzért a földet. Ezt a fajta rendszert kell megszüntetni, és helyes úton jár a kormány akkor, ha az ezekhez hasonló zsebszerződéseket kiszűrő intézkedéseket vezet be” – mutatta be egy példán keresztül az egyik gazda, hogyan működött az a bizonyos zsebszerződéses modell.

 

Szőregre akár ki is települhet a falugazda

Egy megoldandó problémaként felvetődött, minden település hozzászokott, hogy saját falugazdásza van helyben, akinél lehet intézni a földdel kapcsolatos ügyeket, és most több szőreginek okoz gondot, hogy Szegeden, a belvárosban van három településrész falugazda-irodája. „Szeretnénk helyben elintézni a dolgokat, ne kelljen beutazni a belvárosba. Az 1994 óta lévő falugazdász-hálózatot fényesebbé tehetjük, ha lennének kisebb kirendeltségek” – hangoztatta az egyik őstermelő. A kérése nyitott fülekre talált, Bohács Zsolt és Rózsavölgyi József megígérték, hogy találnak forrást akár a részönkormányzati keretben is arra, hogy egy kisebb helyiséget fenntartsanak erre a célra.

Végül a fiatal gazdák ügyében tett fel kérdést egy 30-as évei elején járó férfi. „Aki fiatal gazda szeretne lenni, annak az ingatlan vásárlásához, a gazdaság beindításhoz kedvezményes hitelkonstrukciókat, pályázati forrásokat, vissza nem térítendő támogatásokat nyújtana a kormány. Elvi szinten már megszületett a döntés, most teremtik meg neki a törvényi környezetet, még ebben az évben elkészül az ehhez szükséges jogi háttér” – szögezte le Bohács Zsolt, akit a gazdák mexikói csirkemellel vendégeltek meg a fórumot követően. A politikus pedig arra kérte a jelenlévőket, hogyha bárkinek lesz még kérdése, juttassa el hozzá írásban vagy elektronikus formában, és válaszolni fog rá.

Dobó Csaba, szegedma.hu