Összefirkált autóbuszok

Szőregen két csuklós autóbusz oldalát ismeretlenek teljesen összefirkálták. A graffitisek egymillió forint kárt okoztak, a Tisza Volán Rt. 50 ezer forintot ajánlott föl a nyomravezetőnek.

A szőregi paprikamalom előtti autóbusz-végállomáson keddre virradó éjszaka két csuklós buszt festettek össze a graffitisek. A 60Y-os oldalának csaknem egész felületét piros-kék keretes ezüst mező fedi; a hátsó ajtó közelében angol nyelvű, közismert trágárság olvasható, s nem marad el az alkotó dicsőségét hirdető monogram sem. A festékből az ablakokra és a „harmonikára”, vagyis a csuklós szerkezetrészre is jutott.

A 60-ast már kifejezetten a művészkedés szándékával rondították el: az otromba, piros-zöld betűk mellé egy kékkel, fehérrel és zölddel szétkent virágforma is került, az aláírás innen sem hiányzik.

A rendőrség a Tisza Volán Rt. Bakay Nándor utcai telephelyén vizsgálta a megcsúfolt buszokat. A történtekről Draskóczy István, a busztársaság helyközi üzletág- igazgatója és Fődi László, a rendészeti és vagyonvédelmi önálló iroda vezetője tájékoztatta lapunkat. Becslésük szerint a kár legalább egymillió forint; az oldószer óhatatlanul tönkreteszi a kocsik eredeti festését is.

A rendőrök keresik a tetteseket, a Tisza Volán Rt. pedig 50 ezer forint jutalmat ajánlott föl a nyomravezetőnek. A társaság megkülönböztetett figyelmet fordít a kocsikon vagy az utastérben megjelenő firkálmányok azonnali eltüntetésére. Ha ugyanis fönt hagynák az első krikszkrakszokat, napokon belül tucatnyi új macskakaparás kerülne melléjük. A küzdelem folyamatos: havonta több százezer forintba kerül a graffitisek nyomainak eltüntetése. Draskóczy István szerint föltehetően kiskorúak lehetnek a bűnösök, s ha ez így van, szüleiknek nem ártana festékespalackokat fölhalmozó gyermekeik körmére nézni.

Nyilas Péter
Délmagyarország, 2003. május 29.