Ugyanabban az időpontban tartják a XIV. Szőregi Rózsaünnepet és a XX. Újszentiváni Falunapokat és Rétesfesztivált. A két település alig néhány kilométerre fekszik egymástól. Putnik Lázár újszentiváni polgármester és Rózsavölgyi József szőregi képviselő szerint a két rendezvény erősíteni fogja egymást.

– Nem lehet a rózsa növekedését szabályozni: az első visszametszés után a virágok éppen június végére nyílnak ki. A különböző kompozíciókhoz pedig a szőregiek csak élő virágot használnak. Ezért esik erre a hétvégére a XIV. Szőregi Rózsaünnep, amellyel párhuzamosan tartják az újszentiváni falunapokat és rétesfesztivált. Szó sincs semmilyen rászervezésről: nekünk az időjáráshoz kellett igazodnunk, míg az újszentivániaknak a június 24-i Szent Iván-nap volt a mérvadó – mondta Rózsavölgyi József. Szőreg önkormányzati képviselője örül, hogy az újszentivániaknak végül sikerült megszervezniük a rétesfesztivált is.

– Olyan közel vagyunk egymáshoz, hogy a vendégek a programok között akár ingázhatnak is Szőreg és Újszentiván között. Ráadásul minden fesztiválnak örülni kell, amit a mostani szűkös anyagiak ellenére meg tudnak szervezni egy kistelepülésen. Nálunk igazi mulatós buli várható a hétvégén, többek között a Fásy mulatónak köszönhetően – mondta Rózsavölgyi József.

Putnik Lázár újszentiváni polgármester szerint a rétes és a rózsa erősíteni fogja egymást. – Nem most szembesültünk azzal, hogy a két ünnep egy hétvégére esik. A szombati falunapunk inkább a helybelieknek szól, míg Szőregen éppen szombaton lesz a nagyobb mulatság. Újszentivánon a vasárnapi rétesfesztivál mozgathatja meg jobban a környező településeken élőket, amikor Szőregen már kevesebb program lesz. Még arra is figyeltünk, hogy a gyermekeknek ingyenes forgót, hintát, arcfestést és hennafestést ne csak a helybeliek tudják élvezni: ezek a programok vasárnap is ingyenesek lesznek. Mindkét napon sütünk bárányt is, ami a felnőtteknek lehet érdekes – magyarázta az újszentiváni polgármester.

delmagyar.hu