Egyszemélyes háztartásoknak olcsóbb lesz a szemétszállítás július elsejétől – áll a tavaly december 31-én kihirdetett törvényben. Hogy mennyivel? Nem tudni. Az ármeghatározó hivatal a minisztériumra, az NFM az önkormányzatra mutat. Utóbbi felteszi a kezét: nem mondhat árat.

„Tájékoztatjuk, hogy július 1-jétől az önök lakóhelyén a jelenlegitől eltérő, a Magyar Szabványnak megfelelő 60 literes űrtartalmú kuka igénybevételére is lehetőség nyílik” – áll a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. pár hete kiadott szórólapján. E szerint önkormányzati igazolással az egyedülállók azt kérhetik a szolgáltatótól, kevés szemetük után kevesebbet fizessenek. A szemétdíjfelezést lehetővé tevő kormányrendelet tavaly december 31-én jelent meg, július elsejétől lehet alkalmazni.

Mennyivel csökkenhet a szemétdíj? Szegeden az ingatlantulajdonosok többsége heti 120 liternyi szemét elszállításáért fizet, függetlenül attól, mennyi hulladék keletkezik a háztartásában. A havi 2751 forintos díjért legalább négyszer ürítik a kukákat.

Az ármeghatározás előkészítése 2011 óta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladata. A hivatal kommunikációs osztálya azt közölte, a díjjavaslat megküldésének – módosult – határideje minden év október 30-a, ezért a 2015-ös díjjavaslat előkészítés alatt van.

– Tekintettel arra, hogy a hatósági díjakat megállapító miniszteri rendeletet még nem hirdették ki, a rendelet alapját képező díjjavaslat tartalmát a hivatalnak nem áll módjában ismertetnie – áll a válaszban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) azt közölték, hogy a közszolgáltatók 2015. július 1-je után is a hulladékról szóló törvény szerint megállapított díjak figyelembevételével bocsáthatnak ki számlát az ingatlanhasználóknak. A tájékoztatásából kiderül, hogy a 60 literes kukák után arányosan kevesebbet kell fizetni, a díjmeghatározás a szolgáltatóé.

Megkerestük a közszolgáltató cég tulajdonosát, a szegedi önkormányzatot. Kósa János, a Városüzemeltetési Iroda osztályvezetője írásban azt közölte, „a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal javaslatának figyelembevételével a miniszter rendeletben állapítja meg. A törvény idézett előírása alapján díjmegállapító hatásköre sem az önkormányzatnak, sem a szolgáltatónak nincs”.

Segesvári Csaba, delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: pixabay.com