43 évvel ezelőtt októberben a szőregi születésű Joe Bugnerről szólt a nehézsúlyú profi ökölvívás.

Európa-bajnoki címmeccsen mindjárt az első menetben ugyanis háromszor küldte padlóra a brit Richard Dunnt, aki nem tudta folytatni. Azért övezte nagy figyelem a küzdelmet, mert Dunn májusban Muhammad Alival bokszolt Berlinben, vereséget szenvedett. 1976 októberében azt találgatta mindenki, ha ilyen erőben van Bugner, akkor hamarosan tényleg világbajnok lehet, és Ali nem tudja megakadályozni ebben.

Bugner meccseit egy időben fokozott figyelemmel követte a magyar sajtó, mert Kreul József néven született Szőregen 1950. március 13-án. Az őt egyedül nevelő édesanyja 1956-ban döntött úgy, hogy elmennek kirándulni. Mivel Szőregen éltek, Jugoszlávia felé indultak, hónapokat töltöttek az osztrák menekülttáborokban, amíg engedélyt kaptak ara, hogy Angliába mehessenek.

Bugner 1958-ban kezdett el bokszolni, testvére, Vilmos elmondása szerint azért, mert egy szicíliai fiú megszúrta őt a bedfordi iskolában. Első profi meccse 9 évvel később, 1967-ben volt Angliában. A profi mérlege: 69 meccsen győzött, 13-at veszített el, egy döntetlen lett.

1973. januárban Rudi Lubbers legyőzése után jutott el oda, hogy Las Vegasban megmérkőzhessen a kor nagy bálványával, Muhammad Alival. Egy hónap sem telt el, február 14-én már ott volt a ringben. Ali jobb volt, de nem tudta kiütni, emlékezetes küzdelem volt. Júliusban a korszak másik nagy bálványa, Joe Frazier várt rá, pontozással kapott ki tőle is. 1975-ben kapta meg újra az esélyt, hogy Alival megmérkőzhessen. Kuala Lumpur volt a helyszín, de vereséget szenvedett.

„Azt hittem, tíz menet elegendő lesz, hogy elintézem Bugnert” – idézte Alit a korabeli Népsport a mérkőzés után.

Be kell vallanom, sokkal keményebb fickó, mint gondoltam. Olyan jó, hogy ha visszavonulok, biztosan ő lesz a világbajnok. A többiek, Frazier, Norton és Foreman nem ilyen szívósak, és nem tudnak így ütni. Néhányszor bizony csípett, ahogy odavágott.

Joe Bugner 1998. július 4-én, 48 évesen a WBF nehézsúlyú világbajnoka lett.

via index.hu

Borítókép: Joe Bugner és Muhammad Ali , 1973