Tizenöt mérges, a szőregi ház udvarán szaladgáló kutyáért szállt ki tegnap délelőtt a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület telepvezetője. A vad kutyákról a szomszédok értesítették az Orpheust, miután az ebek 91 éves gazdáját kórházba szállították.

„Mit csinálsz? Nem mész innen?!” Ezen mondatok kíséretében próbált befogni tizenöt ugatós kutyát Nagy Róbert, a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészeti telepének vezetője tegnap délelőtt egy szeged-szőregi magánházban.

A hatalmas udvarban szabadon nyargalászó négylábúak gazdáját, az egyedül élő, 91 éves nénit hétfőn szállították kórházba. A magukra hagyott kutyákról a szomszédok szóltak az Orpheusnak. A környékbeliek csodálták, hogy Nagy Róbert egyedül akarja befogni az ebeket, amelyek közül az egyik nemrég a közelben lakó Kövesdi Mihályné lábát harapta meg.

– Engem nem fognak – jelentette ki a fiatalember, miközben szilikon bevonatú befogójával benyitott a kutyagumitól bűzlő telekre. A befogást a szomszédokon kívül az Újszegedi Rendőrőrs három munkatársa biztosította, hogy minden a szabályoknak megfelelően történjen.

A környéken lakók elmesélték, hogy a magányos néninek a kutyák voltak egyetlen társai, de egy évben kétszer is fialtak, így jött össze a tucatnyi különböző korú, nemű és fajtájú csaholó négylábú. Az ebrendészetnek mégsem akartak szólni: nem akarták, hogy a nénitől az összes kutyát elvigyék.

Az első eb nyakára negyedóra kergetőzés után került a befogó. Újabb negyedóra múlva egy nagyobb testű, dühös fekete keverék került Nagy Róbert autójába.

Az ebek macska-egér harcot vívtak a telepvezetővel: körbefutották a pajtát, átbújtak a lyukas kerítésen, a házhoz tartozó hatalmas szántóba szaladtak ki. A befogás egy óráig tartott, az ebrendészeti telepre végül négy kutyát szállítottak.

– A többinek ételt és vizet hagytam ott, a következő napokban visszamegyek a házba, hogy magamhoz szoktassam a kutyákat. Etetjük, itatjuk, majd szép sorjában befogjuk és elszállítjuk őket – magyarázta a telepvezető. – Nem egyedi probléma, hogy idős emberek nagyszámú kutyát vagy macskát tartanak maguknál.

Örökbe adják

A befogott négylábúakat megvizsgálják, s amelyik nem bizonyul veszélyesnek, azt 14 napos karantén után beoltják veszettség ellen. Utána örökbe adják őket. (Az örökbe fogadható állatokról bővebb információ a http://www.ebrendeszet.zug.hu honlapon található, valamint a 20/360-9846-os telefonszámon kérhető.)

Kiss Gábor Gergő, delmagyar.hu