Kétórás teljes útzár Szőregen

Súlyos baleset miatt tegnap több mint két órára lezárták Szőregnél a 43-as főutat. Egy olasz rendszámú Alfa Romeo vezetője elaludt, az autó frontálisan ütközött egy darus kocsival.

Órákra megbénult a forgalom Csongrád megye egyik legforgalmasabb közútján tegnap reggel. A 43-as főút szőregi szakaszán, az errefelé gyakorta járó autósok számára jól ismert dombhoz 8 óra előtt pár perccel érkezett egy olasz rendszámú Alfa Romeo. A Deszk felé haladó jármű áttért a menetirány szerinti bal oldalra, összeütközött a szemben szabályosan haladó darus kocsival. A munkagép vezetője egyébként már korábban észre vette, hogy a személykocsi áttévedt az út másik oldalára, megpróbálta elkerülni a baleset, fékezett, s amennyire csak tudott, lehúzódott az út szélére.

A kényszerből lehúzódó daruskocsi-sofőr manőverének egy útjelző tábla is áldozatul esett. A teherjármű vezetőjének kétségbeesett próbálkozása ellenére az ütközés bekövetkezett. Az Alfa Romeo nekiütközött a darus kocsi hátsó részének.

A baleset következtében az Alfában utazó három utas megsérült. A kocsi vezetőjét súlyos sérülésekkel szállították kórházba, társai könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A baleset okait a rendőrség vizsgálja, az elsődleges vélemények szerint valószínűnek tűnik, hogy a sofőr elaludt a volánnál. A helyszíni szemle idejére –mintegy két órán át –az utat le kellett zárni, ami hatalmas fennakadást okozott a közlekedésben. A forgalmat elterelték, de így is több kilométer hosszú kocsisor kígyóztak Szeged és Deszk irányába.

Mező Istvántól, a Tisza Volán Rt. igazgatójától megtudtuk, a tömegközlekedést nem kellett leállítani Makó és Szeged között, ugyanis a baleset után nem sokkal már értesítették valamennyi erre haladó járat sofőrét, így a buszok kerülő úton haladtak, Kübekháza irányába kanyarodtak el. Ez persze a cég számára plusz kilométerekkel, azaz többletköltségekkel járt, s a menetidőt sem tudták betartani, de minden utas eljutott a célállomásra –nyilatkozta lapunknak Mező István.

Bátyi Zoltán
Délmagyarország Online, 2003. augusztus 9.