Újabb Hungarikum van születőben, a szőregi rózsatermelők színpompás virágaikat szeretnék ezzel a címmel illetni. A Maros szabályozása után az 1800-as években kitűnő termőtalaj alakult ki Szőreg környékén, amelyhez megfelelő klíma és termelési lehetőségek társulnak. A helyi rózsatermelők ehhez adják hozzá azt az évszázados szaktudást, amelyet őseiktől örökölve fejlesztettek tovább.

A rózsatermesztők dolgát nehezíti, hogy a pályázati lehetőségekből és adózási kedvezményekből a virág- és dísznövénytermesztés ki van zárva, pedig a színpompás szőregi rózsákat Európa-szerte csodálják.

A termelők a Hungarikummá nyilvánításhoz egy előtanulmányt juttattak el az illetékes tárcához. A minőségvédelemre a magyar jogrendben kétfajta kategória létezik, az egyik a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi árujelzőinek oltalma, a másik pedig a kiváló minőségű, hagyományos és különleges tulajdonságú élelmiszerek tanúsítványa.

A szőregi rózsát az Agrármarketing Centrum a földrajzi árujelzővel javasolja minősíteni. Ezzel a védjeggyel egy lépéssel közelebb kerülhetne a hungarikum cím megszerzéséhez -adta hírül az Objektív Hírügynökség.

Objektív Hírügynökség
Webrádió, 2003. február 14.