Dohányzási tilalmat vezetnek be júniustól a szegedi tömegközlekedési megállókban, oktatási, kulturális és egészségügyi intézmények előtt és a játszótereken. Figyelmeztető táblák viszont csak a városba bevezető utak mentén lesznek.

Egy hét múlva törvényesen már nem dohányozhat senki Szegeden a tömegközlekedési eszközök megállóiban, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények, templomok bejárata előtt és a játszótereken. Az erről szóló rendeletet a februári közgyűlésen fogadták el a városatyák. A jogszabály célja, hogy védjék a nem dohányzók egészségét, és kevesebb eldobált cigarettacsikk heverjen az utcákon és játszótereken. A tilalomra figyelmeztető táblák, matricák azonban nem lesznek Szeged belterületén, csak a város belépési pontjain.

– Egyelőre 11 nagyobb tábla készült. Ezeket többek közt a régi 5-ös út, a Szőregi és a Bajai út mentén helyezzük ki szerdától – mondta el Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. A csekély számú figyelmeztető jel egyik magyarázata pénzügyi. A 11 tábla legyártásának és elhelyezésének költsége másfél millió forint, de ha minden érintett területen – ez nagyjából 1200 helyszínt jelent – lenne ilyen, az 40 millió forintos kiadást jelentene a városnak. A másik ok, hogy a rendelet műemléképületeket és magántulajdonú ingatlanokat is érint – ott pedig körülményes lenne jelzéseket elhelyezni.

Júniustól nagyjából egy hónapig türelmi időt kapnak a tilosban dohányzók, azaz a közterület-felügyelők csak figyelmeztetik őket. Utána azonban 30 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, és szabálysértési feljelentést tehetnek. A legmagasabb bírságot azonban csak „többszörös visszaesőknek” kell fizetniük – tette hozzá az irodavezető. Molnár László hangsúlyozta: a nagyjából 20 szegedi közterület-felügyelő nem fog „vadászni” a tilosban dohányzókra, de ha egyéb feladatuk mellett belebotlanak ilyesmibe, a rendeletnek megfelelően járnak majd el.

Csongrádi füstmentesek

Csongrád megye több településén él már olyan rendelet, ami korlátozza a közterületi dohányzást. Elsőként – 2007. október 1-jétől – Vásárhely vezette be az összes játszótéren, idén januártól pedig a szentesi és mórahalmi játszótereken sem lehet cigizni. Mórahalmon a parkokban, a templomkertben is tilos a dohányzás, a buszváróban viszont rá lehet gyújtani. Áprilistól már Csongrádon sem lehet bagózni a játszótereken, köztemetőkben és a közparkok egy részében.

Tombácz Róbert, delmagyar.hu, 2009. május 26.