Csak 2005-ben volt melegebb január elején

Kipattant a tulipánfa bimbója a szegedi városháza előtt, rügyeznek a fák az enyhe időben. Ha még két hétig ilyen idő lesz, az orgona kivirágzik. Tegnap a belvárosban 15 fokot mutattak a hőmérők. A 2005-ben ezen a napon mért 14,2 fok mégsem dőlt meg, mert ma árnyékban 13,1 fok volt a maximum.

A meteorológiai állomáson Dénes László elmondta: 1,1 fokkal maradt el tegnap Szegeden a hőmérséklet a 2005-ös csúcstól. Érdekességként azt is hozzátette: 1901-ben, az adatgyűjtés első évében ezen a napon mínusz 20 fokot mértek, 1971-ben pedig 34 centis hó borította a megyét.
Tegnap azonban meleg volt. Ha ilyen marad az idő, hamarosan virágos orgonabokrokban és tulipánfákban gyönyörködhetünk. Ezek a tavasszal virágzó növények úgy megindultak, mintha már napok múlva pompázni szeretnének. Szeged főterén még sohasem sikerült ilyen korán pattanó bimbójú tulipánfaágat fotóznunk. A kertekbe kiültetett kankalin is gyönyörűen virított a tegnapi, 15 fokot is meghaladó melegben.

Primuladömping az idén nemcsak az üzletekben van – a kertekben is.
A rendkívül enyhe januári időjárás megbolondította a természetet. A gyümölcsfák csak szunnyadoznak, nem merültek téli álomba. Pattannak a rügyek, és ha továbbra is ilyen idő lesz, akkor sokkal korábban megkezdődik a virágzás. A korai rügyfakadásból azonban nagy károk is származhatnak, ha hirtelen fagyosra fordul az idő. Ettől tart Szél István, a Dél-alföldi Baracktermesztők Szövetségének alelnöke is. Azt mondta: ha nem hirtelen, hanem folyamatos lesz a lehűlés, akkor kisebb lesz a kár.

– Az őszi- és a kajszibarackfák rendesen február végén szoktak olyan állapotban lenni, mint amilyenben most vannak. Ahogy telnek a napok, úgy nő a valószínűsége a nagyobb károknak – jelentette ki a szakember. Megjegyezte: ha nem viszi el a februári vagy a márciusi fagy az összes termést, akkor összetehetjük a két kezünket.

A barackosokban még nem lehet metszeni, ezt csak rügypattanást követően lehet megtenni. A szőlősdűlőkben és az almásokban viszont annál nagyobb a nyüzsgés. Dóczi Ferenc zákányszéki almásának nagy részét már megmetszette.

– Már két éve, hogy január elején tudjuk végezni ezeket a munkákat – persze nem mindig tíz fokos melegben, mint most. A trágyázást is el lehetett végezni, hiszen egyáltalán nem fagyos a föld – magyarázta a gazda.

A csapadék hiánya is gondot okoz a mezőgazdaságban. ősszel is kevés volt, három hónap alatt csak annyi esett, mint máskor egy hónap alatt. A szántóföldi növények egyelőre jól tűrik a szárazságot, egyedül a repce sínylette meg ezt az időszakot – tudtuk meg Szakál Sándortól, a Csongrád megyei Földművelésügyi Igazgatóság osztályvezetőjétől.

– Csongrád megyében háromszor annyi repcét vetettek, mint tavaly, mert a biodízel előállításához nagy a piaci kereslet. Sajnos a jelentésekből az derült ki, hogy a repce nehezen kelt és jelentős részét ki kellett szántani – mondta az osztályvezető.

A gazdák lassú lehűlésben és havazásban reménykednek. Ha lenne legalább húsz-harminc centiméteres hó és az lassan olvadna el, enyhíthetne a gondokon.

Cs. Gát László
Délmagyarország Online, 2007. január 10.