Megszületett a döntés: az egyetlen jelentkező, az állami közműholdinghoz tartozó Főgáz Zrt. veszi át a lakossági gázszolgáltatást az E.ON-tól és a GDF SUEZ-től.

Határidőre csak az állami Főgáz Zrt. adott be ajánlatot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló E.ON Energiaszolgáltató Kft. és GDF SUEZ Zrt. ügyfeleit elláthassa. A hivatal pénteken megállapította, hogy a Főgáz megfelel a törvényi előírásoknak. Az eljárásban a felhasználók folyamatos ellátását, az ellátásbiztonság garantálását vizsgálták. A hivatal közleménye szerint a Főgáz az E.ON ügyfeleit 2016. január 1-jétől, a GDF SUEZ ügyfeleit pedig 2016. július 1-jétől látja el.

A felhasználóknak nincs teendőjük a váltással kapcsolatban, mert a folyamat automatikus lesz. A régi és az új szolgáltató közötti átadás-átvételt törvény szabályozza és a MEKH felügyeli – írja honlapján a hivatal. Az elosztó cég (megyénkben a Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.) alapvetően becsléssel határozza majd meg az átadási mérőállást az utolsó leolvasott mérőállást alapul véve.

A szolgáltató dönthet úgy, hogy a becslés helyett diktálásra ad lehetőséget a fogyasztóknak. Az új, átvevő szolgáltató az így meghatározott átadási mérőállás figyelembevételével fogja a jövőbeni számlákat kiállítani. Fontos szabály, hogy az új szolgáltató által kiállított első számla kezdő mérőállásának és a régi szolgáltató által küldött végszámla záró mérőállásának meg kell egyeznie.

Érdemes tudni, hogy bár új szerződésük lesz a fogyasztóknak a Főgázzal, ehhez nincs szükség külön megállapodás aláírására. A váltást megelőző adatváltozásokat célszerű minél előbb bejelenteni, erre általános szabály szerint 15 napjuk van a fogyasztóknak, kivéve az öröklést, amikor 6 hónap áll rendelkezésre.

A tartozásokat – a hivatal rendelkezése szerint – a régi szolgáltató engedményezéssel átadhatja az újnak. Ám ez csak egy lehetőség, vagyis ha nem kötnek ilyen megállapodást, akkor a váltásig még mindenkinek ki kell egyenlítenie a számláját a régi szolgáltatójánál. A kintlévőségek nem hátráltathatják az átadást. A váltás nem befolyásolja a kikapcsolási folyamatot sem. Továbbra is kizárhatók a fogyasztásból azok, akik 60 napnál többet késnek a számlafizetéssel.

Előírás szerint az átadás-átvétel maximum az új szolgáltató kijelölését követő 18 hónapig tarthat, vagyis a GDF SUEZ esetében 2016 végéig.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Szeged – megnyílt a Főgáz ügyfélirodája a nagy posta emeletén. Fotó: Karnok Csaba / delmagyar.hu