Tavaly kísérleti jelleggel vezették be Szeged kertvárosi övezeteiben, hogy ősszel elszállították a közterületen lévő növényekről lehullott, az ott lakók által átlátszó zsákokba gyűjtött falevelet. Október 28-tól idén ismét lesz akció!

Hetente kétszer száz liter, lehetőleg átlátszó zsákba rakott falevelet a kommunális járat október 28. és december 13. között térítésmentesen minden honnan elszállít, ahol elég zöldhulladék termelődik közterületen, a házak, társasházak előkertjeiben.

A zsákok nem tartalmazhatnak más hulladékot, kizárólag csak a közterületen álló fákról lehullott faleveleket.
Ha valaki színes, átlátszatlan zsákban, vagy más hulladékkal szennyezetten teszi ki a lombot, annak a többlethulladék után járó elszállítási költséget kiszámlázzák – hívják fel a figyelmet a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. szakemberei.

Azért fontos, hogy átlátszó legyen a zsák, mert a lakosság által gyűjtött zöldhulladékba korábban sokszor kevertek kavicsot, üvegcserepet, és egyéb nem oda való hulladékot.

Jó tudni, hogy a magánházaknál a kertben keletkező avart továbbra sem lehet külön zsákban gyűjteni, azt csak a kukába berakva viszik el a szemetesek. Emellett a hulladékudvarokban is díjmenetesen adhatják le a kertjükben összegyűlt falevelet a kertvárosi részekben élő szegediek.

A száraz avar vagy lomb égetéséről pedig jobb, ha lemondunk, hiszen jelentősen szennyezzük vele a levegőt. Fontos tudni azt is, hogy Szegeden is helyi rendelet szabályozza, mikor, hogyan égethetünk.

Van, ahol ezt egyáltalán nem is tehetjük meg. A belvárosban – a Tisza, az Oldal utca, valamint a nagykörút által határolt területen – például soha, semmilyen körülmények között.

Belvároson kívüli területeken az önkormányzati rendelet március 1. és április 15., valamint október 1. és november 30. között engedélyezi a zöldhulladék elégetését, napközben 8 és 18 óra között.
A rendelet azt is rögzíti, hogy erről előzetesen  a szomszédokat is értesítenünk kell. Ráadásul csak 18 évet betöltött, cselekvőképes személy végezheti az égetést és időben, előre gondoskodni kell oltásra alkalmas eszközökről is.

Figyeljünk arra is, hogy az égetésre szánt hulladék száraz legyen, mert úgy kevésbé szennyezi a levegőt, és szélcsendes időben gyújtsunk csak tüzet.

Lehetőleg mégis igyekezzünk elkerülni az égetést.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Forrás: szeged.hu