Jótékonysági kolbászkészítő versenyt rendeztek Szőregen szombaton a Tömörkény István Művelődési Házban. A Kolbászmesterek versenyét hat éve indították útjára, de az idei volt az hatodik, mert tavaly a járvány miatt elmaradt a közös kolbászgyúrás. Az esemény abban is különleges, hogy az elkészült finomságok megvásárolhatók, az így befolyt összeget pedig jótékony célokra fordítják.
Reggel 9 órától hat csapat fűszerezte, gyúrta, majd kényszerítette bélbe az ízesebbnél ízesebb húsokat. Minden versenyző öt kiló darált húst kapott, hogy azt saját fűszereivel, titkos hozzávalóival készítse el és mutassa be a zsűrinek értékelésre.
– A kolbászmesterek vetélkedése nem pusztán egy jó közösségi program, hanem jótékonysági célokat is szolgál. Az elkészült finomságokat eladjuk, az így befolyt összegből pedig rászoruló szőregeiknek veszünk tartós élelmiszereket – mondta a városrész önkormányzati képviselője, Avramov András.
A zsűrizésben Szabó Sándor országgyűlési képviselő is részt vett, aki szavazatával igyekezett segíteni az ítészek munkáját:
– Jó, jobb és még jobb kolbászok születtek, nehéz volt a döntés. Az mindenesetre nagy öröm, hogy ebben a városészben is van már egy gasztronómiai rendezvény, amivel ráadásul még jótékonysági szerepet is vállaltak a szervezők – mondta Szabó Sándor, majd hozzá tette, ezek a közös élmények tartják össze a helyi közösségeket, ezért is nagyon fontosak.
Kora délután megszületett a végső döntés is: Szőreg legfinomabb kolbászát a Rózsahölgyek Rendje készítette.
Az összevont csapatversenyben – ami kolbászgyúrást, pálinkakóstolást és ügyességi versenyeket is tartalmazott – három csapat állhatott fel a jelképes dobogóra:
1. helyezett: Kolvid csapat
2. helyezett: Rózsahölgyek Rendje
3. helyezett: Sárkányhajósok csapata
A program végére 94 ezer forint adomány gyűlt össze, amiből hamarosan élelmiszercsomagokat vásárolnak a rászoruló szőregi családoknak.
Rafai Gábor, szeged.hu
Borítókép: A Szőregi Kolbászmesterek Versenyét a Kolvid22 csapata nyerte. Fotó: Szabó Luca, szeged.hu