Augusztus 20-ára várható az idei első pollencsúcs

Beköszöntött a rendes évi parlagfűszezon, a szakemberek a hét végére várják az allergiás időszak első csúcsát. Rengeteg a gyommal fertőzött terület, eddig majdnem 40 hektáron járt a kényszerkaszás.

Az érzékenyebb szénanáthások az elmúlt napokban már észrevették, hogy emelkedik a levegőben az allergén gyomnövények pollenszáma. Közben ez a szám elérte az allergiahatárt, vagyis köbméterenként harminc pollenszemet számoltak a szakemberek.

Juhász Miklós szegedi aerobiológus elmondta, javában virágzik a parlagfű és üröm. A pollenek száma pedig egyre emelkedik, és ha változatlan ütemben erősödik, egy héten belül várható az első pollencsúcs. Hiába minden irtás, Szegeden és környékén akkora gyomfoltok találhatók, hogy az irritáló szemcsékből akár a határérték tízszerese vagy még annál is több lehet a levegőben.

– Bejelentés alapján Szeged területén eddig több mint nyolc hektáron kaszáltunk parlagfűvel fertőzött közterületet – tájékoztatott Bálint András. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársa úgy becsüli, annyi a közterületekre vonatkozó bejelentés, hogy az eddigi terület háromszorosát kell megtisztítaniuk a napokban. Csak parlagfű-mentesítéssel a társaságnál húsz közhasznú munkás foglalkozik, ők hat nagy teljesítményű géppel kaszálnak. Legutóbb a körtöltést, a petőfitelepi sportpálya és a tompaszigeti kiskertek környékén található közterületeket, valamint azokat a belvárosi utcákat kaszálták, ahol nemrég földmunkák folytak.

A megyében másfél hónapja bírság terhe mellett ellenőrzi a vásárhelyi központú megyei növény- és talajvédelmi szolgálat tíz körzeti felügyelője, hogy a földterületek tulajdonosai irtották-e a parlagfüvet. Az elhanyagolt területek gazdáinak bírságról szóló határozatot küldenek, és elrendelik a közérdekű védekezést. A kényszerkaszálást akár rendőri segédlettel, zárfelnyitással is elvégzik, a költségét pedig a terület gazdáján hajtják be.

– Eddig 113 tulajdonosnak szabtunk ki összesen hárommillió forint bírságot. A legfertőzöttebb területet a szegedi homokhátságon, valamint Szentes és Csongrád határában találtuk – tájékoztatott Hódi László, a talajvédelmi szolgálat igazgatóhelyettese. Akadt, ahol öt hektárnál is nagyobb összefüggő gyomfoltokat mértek. A legnagyobb összegű büntetés hat esetben 150 ezer forint volt, az átlag ennél jóval kevesebb, 20-60 ezer forint közötti. Kényszerkaszálást 59 esetben rendeltek el 48 szennyezett hektár miatt, elsősorban Makó és Csongrád térségében. A területek gazdái nem mindnyájan várták meg, hogy a hatóság kaszáltasson. A többségnél mégis a szolgálat irtatta a parlagfüvet – 32 területen összesen 39 hektárnyi területen. Az igazgatóhelyettes kiemelte, aratás után figyelni kell a tarlókat, mert elgazosodhatnak. A kiszabott bírságot pedig attól függetlenül ki kell fizetni, hogy a jegyzőkönyv felvétele után a tulajdonos kiirtotta a gyomot. A belvíz sem kifogás, mert a bírságot csak olyan helyeken állapítják meg, ahol az irtást el lehetett volna végezni.

Dombai Tünde
Délmagyarország Online, 2006. augusztus 14.