A vadon élő állatokban előforduló veszettség felszámolásának hatékony módja a rókák orális immunizálása, melynek során a rókák számára vonzó csalianyagba burkolt veszettségvakcinát juttatnak ki a rókák élőhelyeire.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály a megye területén, 2021. október 2. és 2021. október 22. között, elrendelte a rókák veszettség elleni orális immunizálását.

Fentiekre figyelemmel Szeged MJV teljes közigazgatási területére 2021. október 2-től 2021. október 22-ig ebzárlat és legeltetési tilalom került elrendelésre.

Az ebzárlat tartalma alatt:

  • A tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan nem szökhetnek ki;
  • Kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;
  • A település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.
  • Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a segítő és terápiás kutyák, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozások alól.
  • Az ebzárlat alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára.
  • Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.
  • Az állatok legeltetése Szeged MJV teljes közigazgatási területén tilos.

Kormányhivatal / szegedvaros.hu

Kapcsolódó anyagok