Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem közismert emberektől is. Városrészt, utcát, épületet, intézményt, kocsmát, parkot, akár járdaszigetet is megjelölhetnek, de a választást meg kell indokolni. Reméljük, érdekességeket – személyeket és helyeket – ajánlhatunk így olvasóink figyelmébe, és azt is, hogy amikor befejezzük, többet tudunk egymásról és a helyről, ahol élünk.

– A kedvenc helyem Szőregen van, mégpedig a Rózsák tere az – mondta Dudás Miklós tűzoltó ezredes, Szeged városi tűzoltó parancsnok. – A városból 1992-ben költöztünk Szőregre a családdal, itt vettünk házat a Rózsák tere szomszédságában. Akkoriban még nagyon elhanyagolt, üres terület volt ez az iskola és a templom között. Úgy három éve újították és avatták fel: díszburkolatot kapott, rengeteg fát és virágot ültettek, padokat helyeztek ki.

– Az elmúlt években a tér Szőreg központjává vált. A fiatalok és az idősebbek egyaránt szívesen jönnek itt össze, és számos programot tartanak a megszépült téren. Itt vannak az iskolai rendezvények, nyáron a rózsafesztivál kiállításai, nem olyan régen pedig a huszárok táboroztak a téren. Novemberben a Katalin napi búcsút is itt rendezik meg.

– Ezeken az eseményeken a családommal én is részt veszek, ha pedig mégis itthon maradok, egyáltalán nem zavar a zaj. Örülök, hogy Szőregen is szaporodnak olyan programok, amelyeken együtt szórakoznak az emberek – és nem csak azok, akik itt laknak, hiszen egyre több vendég is érkezik a faluba.

– A Rózsák tere ugyanolyan fontos és szép helye Szőregnek, mint Szegednek a Dóm tér és a Kárász utca. Örülök, hogy felújították, mert egy központi találkozóhely nagyon hiányzott már.

Nyemcsok Éva
Délmagyarország Online, 2006. augusztus 12.