Az előterjesztések alapján jövőre drágul a tömegközlekedés, a gyermekétkeztetés, a kéményseprésért is többet kell fizetni, illetve a belvárosban több utcát vonnak be a legdrágább, vagyis a zöld zónába – a közgyűlés pénteken dönt.

A szokásokhoz híven új tarifákkal és szolgáltatási díjakkal köszönt be a 2015-ös esztendő, a közgyűlés pénteki ülésén több tételről dönthet. Az általános havibérlet ára 7000 forintra emelkedik a jelenlegi 6830-ról, a tanuló és nyugdíjas bérletért pedig 3585 forint helyett 4000 forintot kell majd fizetni 2015-től, amennyiben a közgyűlési többség támogatja az előterjesztést. A kisgyermekes havi bérletért is többet kell majd fizetni, 3780 forint helyett 4200 forintot kérnek érte. Ezeken felül az elővételben megváltott jegy tíz forinttal drágul, de a járműveken továbbra is 400 forintért lehet majd jegyet váltani. A 10 darabos gyűjtőjegy ára 2950-ról 3050 forintra emelkedik, a napijegy pedig 40 forinttal kerül majd többe jövőre, így 1040 forintért lesz váltható. A pótdíjak mértéke 2008, illetve 2009 óta nem változott, jövőre azonban megemelik, a jelenlegi 6000 forint helyett például 7000-ret kell fizetni a helyszínen és 3 napon belül annak, aki érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazik.

A tarifaemelkedést azzal indokolta az előterjesztést jegyző Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester (Együtt-PM), hogy két alkalommal is emelkedett az ÁFA, és a normatív támogatás is csökkent. Ahogy az előterjesztésben is olvasható, a kedvezményes utazások utáni fogyasztói árkiegészítés összege 2006 óta bruttó 2520 forint, míg a kisgyermekes bérletre állami támogatás nem jár, azoknál 3050 forint többletteher terheli az önkormányzatot. Szeged városa 2010-ben több mint 522 millió forint állami támogatást kapott a tömegközlekedésre, addig idén 308-at – magyarázza a díjemelést az alpolgármester.

Megnéztük, hogy más nagyvárosban vajon mennyiért utazhatunk busszal vagy villamossal. Pécsen 280 forint egy menetjegy, a járművezetőtőtől 360 forintért vásárolhatunk. Debrecenben és Miskolcon egyaránt 300, illetve 400 forintért váltható menetjegy, előbbi városban az általános bérlet 6500 forintba kerül, Pécsett 6700-at kérnek érte, míg Miskolcon 7000 forintot. A kisgyermekesek Debrecenben 3590 forintért, míg Pécsen 3300 forintért válthatnak bérletet.

 

Több belvárosi utcát sorolnak át a legdrágább parkolási zónába

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a fizető parkolási rendszer átalakítását is javasolja a közgyűlésnek, a rendeletmódosítás lényege, hogy a zöld zónát kiterjesztik, vagyis a belvárosban egy-egy újabb utcát vonnának be a legdrágább fizetős parkolási zónába. Ahogy a jogi bizottság hétfői ülésén is elmondta, hogy a fizetős parkolási rendszer nagyjából a nagykörút és a Tisza által határolt területre terjed ki, a belvárosban a legtöbben a zöld zónát használják. Előterjesztésében azt írja, hogy részben a külső zónák kihasználatlansága miatt célszerű a parkolási övezetek határainak változtatása, így a belvárosi zsúfolt gépjárműforgalom okozta terhelés csökkenhet. Amennyiben a közgyűlés támogatja az alpolgármester előterjesztését a zöld zónába fog tartozni többek között a Korányi fasor sétány, Stefánia sétány, a Zárda utca, a Sóhordó utca és a Szent István tér északi és nyugati része is, vagyis gyakorlatilag az egész belváros „kizöldül”.

 

Többet kell fizetni a gyermekétkeztetésért

A kormány átalakítja a gyermekétkeztetés rendszerét, több húst, tejet, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű pékárut kell a menzákon adni, ami a költségek növekedését vonja maga után, ezért Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester előterjesztésében 6%-os áremelést javasol. Ahogy a jogi bizottság ülésén is kifejtett, országszerte átlagosan 9-10%-os áremelés várható, Szegeden a 6%-os emelkedés 2015 első félévére vonatkozik, jelenleg ugyanis a közétkeztetés területén egy közbeszerzés is zajlik, ezért sem határozná meg a közgyűlés a teljes évre az árakat. A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló EMMI-rendelet az óvodában, általános iskolában és középiskolában a napi háromszori rendes és diétás étkezést, továbbá a kollégiumban a napi ötszöri rendes és diétás étkezés biztosítását írja elő, ez is növeli a költségeket. Az előterjesztésben olvasható, hogy Szegeden ingyenesen mintegy 2200, míg fél áron 3300 gyermek étkezik.

 

Az önkormányzat tulajdonában álló önkormányzati lakások bérletéről, a lakbérek mértékéről és a lakbértámogatásról szóló rendeletet is módosíthatja a közgyűlés pénteki ülésén. Egyes lakásokat átminősítenek, ezen felül a bérleti díj mértékére vonatkozóan azt tartalmazza az előterjesztés, hogy a 2015-2019 közötti időszakban évi 4,5%-kal emelnék a bérleti díjat. A külön szolgáltatások díját a prognosztizálható inflációs ráta mértékével emelnék, jövőre 2%-kal, míg 2016-2019 között 3%-kal.

A kéményseprői díjak is emelkednek, ám az előterjesztés szerint ez nem hasonítható össze a jelenlegi árakkal például azért, mert a különböző típusú kéményekre lebontva határozták meg alkalmanként a díjat, a jövő évtől pedig az adott lakásra, létesítményre, az ott található fűtőberendezések paramétereit is figyelembe vevő képletekkel kell megállapítani azt. Ezen felül a kormány új feladatokra is kötelezi 2015-től a kéményseprő-ipari tevékenységet végző közszolgáltatókat. A szegediek 45%-a magánházakban lakik, nekik 478 forintos díjemelkedésre kell számítaniuk. Társasházi lakásoknál, valamint azoknál a családi házaknál, ahol gáztüzelésű égéstermék-elvezetőket használnak, egy példát olvashatunk az előterjesztésben, az alapján 1000 forintról 1730-ra drágul a szolgáltatás a kormányrendelet által előírt új tevékenységek miatt.

 

Helyi népszavazások és díszpolgári cím visszavonása is napirenden

A közgyűlésen 23 előterjesztést tárgyalnak meg a képviselők, beszámoló hangzik el a szegedi integrált egészségügyi rendszerről és a katasztrófavédelem is összegzi a tavalyi évet. Felülvizsgálják a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló rendeletet, módosítják a költségvetést, ezen felül az építési szabályzat felülvizsgálatával is foglalkoznak majd a képviselők. Visszavonhatják Gömbös Gyula díszpolgári címét Tóth Károly javaslatára, és két további egyéni indítvány is napirendre kerülhet, a Fidesz-L.É.T.-es Nógrádi Tibor és Kosik Dénes az SZMSZ-t módosítaná, míg a jobbikos Tóth Péter a Temesvári körút 36. szám alatti IKV-s ingatlan fűtési díjszabásával kapcsolatban nyújtott be előterjesztést.

Varga Anna, szegedma.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szegedma.hu