Két hét múlva Brüsszelben eldőlhet az ISPA-beruházás

Az előzetesen kalkuláltnál legalább harminc százalékkal drágább ajánlatok érkeztek mind a hét magyarországi, az ISPA által támogatott környezetvédelmi beruházás kivitelezésére, így még februárban a szegedi szennyvíz- és hulladékkezelési programra is. Az ISPA két héten belül dönthet a programok sorsáról. Szegeden tízezrek várnak a kedvező döntésre.

Az eredeti tervek szerint már 2002 tavaszán meg kellett volna kezdeni Szegeden az Európai Unió környezetvédelmi segélyalapja, az ISPA által 8,3 milliárd forinttal, ötven százalékban támogatott, összesen 17 milliárd 500 milliósra tervezett szennyvíz-csatornázási és szennyvízkezelési beruházást. Ezzel szemben a munkálatok első szakaszára kiírt nemzetközi kivitelezési tenderen februárban nem született eredmény. Néhány nap múltán szintén eredménytelenül zárult a szilárd hulladékkezelési program kivitelezőjének kiválasztására kiírt pályázat is. Pedig ezekre a beruházásokra égető szüksége van a megyeszékhelynek.

Sem az önkormányzat, sem a környezetvédelmi minisztérium, sem az ISPA, sem a tenderen induló cégek illetékesei nem nyilatkozhatnak a miértről, ugyanis az ISPA előírásai szerint a szerződéskötésig nem kerülhetnek nyilvánosságra információk.

Országos elemzés szerint azonban nem csupán Szegeden, hanem Debrecenben, Győrben, Miskolcon és Szolnokon is hasonló a helyzet. Az országban összesen hét környezetvédelmi beruházást támogat az ISPA, minden esetben legalább 30 százalékkal magasabb összegen vállalták a kivitelezést a tenderekre jelentkező cégek, mint azt az előzetes kalkulációban tervezték. Egyes projektek esetén előfordul, hogy a kivitelezési ajánlatok 100-120 százalékkal magasabbak, mint a rendelkezésre álló beruházási összeg.

Hivatalosan meg nem erősített információink szerint ez az oka, hogy nem hirdettek eredményt Szegeden a februári tenderbontást követően sem a szennyvíz, sem a hulladékkezelési programban.

Az elemzések szerint a drágább ajánlatoknak több oka is lehet. A beruházásokat 1999-es áron tervezték és az ISPA –Szeged esetében –már 2000-ben jóváhagyta a két programra az összesen 11 milliárdos támogatást. Ám a megvalósításhoz szükséges 7,5 milliárdos állami önrész vállalásáról csupán 2002 októberében, az előző kormány halogatása után döntött a Medgyessy-kabinet. Így a kivitelezési árak szükségszerűen drágultak.

Másrészt azért kerülnek többe a tervezettnél a beruházások Baráth Etele, az ISPA megvalósítást koordináló Nemzeti fejlesztési terv és EU Támogatások Hivatala elnöke szerint, mert az önkormányzatok az eredetinél magasabb műszaki színvonalú beruházásokra írták ki a pályázatot.

A megoldás: vagy csökkenteni kell a műszaki tartalmat, vagy plusz kormányzati, illetve uniós forrásokat kell szerezni. A lakosságot ugyanis már nem lehet tovább terhelni a megnövekedett költségek miatt.

– Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az eredeti feltételek mellett, a lakosság terheinek növelése nélkül valósulhasson meg Szegeden az ISPA-beruházás –hangsúlyozta Botka László. A polgármester ugyan nem árulhatott el részleteket az eddig lefolytatott tárgyalásokról, ám azt elmondta, jó esélyt lát arra, hogy a megbeszélések lezárultával néhány héten belül megköthetik a kivitelezői szerződéseket úgy, hogy egyik programban sem kell lényeges elemekről, például a csatornázáshoz kötődő útépítésről lemondani.

A szegedi szennyvíz- és hulladékkezelési programot 2005. december 31-ig kell befejezni. Amennyiben az eredetileg tervezett időpontnál több mint egy évvel később, de még az idén megkezdődhetnek a munkálatok, van esély arra, hogy csak csekély csúszással készüljön el az új szennyvízcsatorna-hálózat és a szennyvíztisztító, illetve az új, szelektív gyűjtésre és feldolgozásra képes hulladéktelep.

A szennyvízberuházás megvalósulása azért is létfontosságú, mert például Újszeged épülő városrészében azzal a feltétellel adták ki az építési engedélyeket, hogy használatba vételi engedélyt csak akkor kaphatnak az ingatlanok tulajdonosai, ha rákötnek a szennyvízcsatornára.

Szegeden a polgárok egyébként hét év alatt száz százalékkal megemelt hulladékszállítási díjat fizetnek a lakossági önrész fedezésére és az érintett tízezer ingatlan tulajdonosa már meg is kötötte a szerződéseket a csatornabekötés díjának kifizetésére.

Információink szerint Brüsszelben két héten belül megszülethet a döntés arról, hogy miként valósulhat meg többek között az ISPA által támogatott két szegedi beruházás is.

Debrecenben, ahol Szegedet megelőzően írták ki a kivitelezési tendereket, már tisztázódott a helyzet, kedden írták alá a Hajdú-Bihar megye 78 települését érintő hulladékgazdálkodási beruházás kivitelezési szerződését. Az 5,9 milliárdos, az ISPA által 75 százalékban támogatott beruházás munkálatai júliusban kezdődnek.

Kéri Barnabás
Délmagyarország, 2003. június 16.