A CSLSZ fellebbviteli bizottsága nem kegyelmezett

A labdarúgó megyei I. osztályban szereplő Szőreg lassan másfél éve nélkülözni kénytelen fiatal, tehetséges kapusát, a 21 esztendős Dongó Dénest. 2005-ben súlyos sportszerűtlenség miatt két évre eltiltották, csapata szerette volna ismét csatasorba állítani – nem sikerült. Le kell töltenie büntetését.

– Kezeskedem a srácért – jelentette ki Szabó István, a Szőreg edzője. – Halk szavú, tisztelettudó, mindent a labdarúgásnak rendel alá, ez az egyetlen hobbija. Akkor rossz társaságba keveredett, családi, magánéleti problémák miatt rossz idegállapotban volt, azért történhetett meg az a szerencsétlen eset. A botrány kiprovokálásáért, Bán Imre bíró fellökéséért járt az eltiltás, a két év is jogos, de előtte nem volt vele semmi gond, és ki merem jelenteni: ezt követően sem lesz. Egy köztörvényes bűnöző is kap kedvezményt jó magaviselet esetén… – mondta szinte egy szuszra, szenvedélyesen a szakember. Majd a játékos következett:

– Tudom, hogy hibáztam, nem kellett volna olyan hülyeséget csinálnom. Lassan másfél éve nem játszhatok, és nagyon hiányzik már a foci. Az edzésekre lejárok, nem akartam leállni, eltunyulni, de a mérkőzés az mégiscsak más… Nem tagadhatom, fellöktem Bán Imrét – mást nem cselekedtem –, de már ezerszer megbántam tettemet. Azóta személyesen nem találkoztunk, így nem nyílt alkalmam elmondani neki mit gondolok az ügyről: ezért ezúton is szeretnék tőle elnézést, bocsánatot kérni. Úgy érzem, megbűnhődtem, nagyon szeretném, ha az eltiltás hátralévő részét elengednék az illetékesek, újra játszhatnék és teljesítményemmel segíthetnék utolsó helyen lévő csapatomnak.

Vajon reménykedhet az ifjú hálóőr, akit nagy tehetségnek (16 évesen már az NB II-es Ózd számított rá, volt serdülő és ifjúsági válogatott) tartanak? A Szőreg fellebbezett, kérte a hátralévő büntetés törlését. Negatív eredménnyel:
– A cselekmény olyan súlyos volt – indokolt dr. Szamosvölgyi Zoltán, a CSLSZ fellebbviteli bizottságának elnöke –, hogy nem lehetett felfüggeszteni a büntetés végrehajtását, illetve az elengedése sem jöhetett szóba. Minden szempontot figyelembe vettünk, az érintetteket pedig csakis azért nem hallgattuk meg személyesen, mert másodfokon erre már nincs mód, a rendelkezésre álló dokumentumok alapján döntünk. Nemcsak köpésről és lökésről volt szó, az ő cselekménye kezdeményezte, robbantotta ki a botrányt, ráadásul az is bizonyítást nyert, hogy ő is megrúgta Bán Imre játékvezetőt. Komolyan sajnáljuk, hogy így alakult, de talán még időben jött a „lecke” a fiatal tehetségnek.

Mi is történt?
Majd két évvel ezelőtt, 2005 novemberében a 70. percben, 1–1-es állásnál, félbeszakadt a Szőreg–Csongrád megyei I. osztályú labdarúgó-mérkőzés. Egy vitatott 11-es miatt Dongó leköpte a labdát, majd fellökte – egyes szemtanúk állítása szerint behúzott neki egyet – Bán Imre bírót, és saját bevallása szerint rúgómozdulatot tett feléje, a hivatalos állásfoglalás szerint meg is rúgta. Ezután elszabadultak az indulatok, több szőregi labdarúgó is tettleg bántalmazta a játékvezetőt. A polgárőrök mentették ki a veszélyes helyzetből Bán Imrét, aki a történtek miatt azonnal lefújta a mérkőzést.

Imre Péter
Délmagyarország Online, 2007. március 8.

Kapcsolódó anyagok

Balhé van – felelős nincs?