Vasárnaptól három napra a Dóm térre költözik a Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese és óriási gömbsátra, amely XXI. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval várja az érdeklődőket. A projekt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot.

A Magyar Nemzeti Múzeum és tíz vidéki intézményének bemutatkozó projektje, a Múzeum-kör-út a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról beszél, szokatlan és meghökkentő módon, a legmodernebb vizuáltehcnikai megoldásokkal. A 3 és fél milliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a gömbben, de a legmodernebb látványtechnika segítségével sok száz megismerhetővé is válik.

Századok sátra a Dóm téren. Fotó: Németh György

Századok sátra a Dóm téren. Fotó: Németh György

Az óriási félgömbbe lépve a látogatót idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig, részese lehet a muhi csatának és élvezheti a megfiatalodott Múzeumok Majálisát vagy a restaurátorok múltfeltáró és értékmentő munkáját. Emellett pedig századok divatbemutatóján vehet részt, illetve a szeptember 17-én a Nemzeti Múzeum központi épületében megnyílt vadonatúj népvándorlás- és honfoglaláskori kiállítás műtárgyaival is találkozhat az érdeklődő.

A projekt nem titkolt célja, hogy az általános és középiskolások minél jobban megismerjék a Magyar Nemzeti Múzeumot, valamint a hozzá tartozó társintézményeket és kedvet kapjanak fel is keresni azokat.

A Századok sátrának kapuja vasárnap délelőtt 11 órakor nyílik és ingyenesen látogatható mindhárom napon este 21.00 óráig.

szeged.hu

Borítókép: Századok sátra a Dóm téren. Fotó: Németh György