Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulójára Szeged városrészeiben is több helyen tartanak megemlékezést. Elsőként pénteken délelőtt Szőregen emlékeztek meg a forradalom hőseiről a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai, akik ünnepi műsorral idézték fel a hatvanhét évvel ezelőtt történt eseményeket.

A művelődési ház nagytermében a Kossuth Lajos Általános Iskola felső tagozatos tanulói az ünnepi megemlékezés során versekkel, visszaemlékezésekkel és zenés betétekkel idézték fel a forradalom eseményeit: a felkelés kitörésétől annak leveréséig és a szörnyű megtorlásig mutatták be a diákok a magyar történelem egyik legdicsőbb fejezetét a Bondárné Tóth Villő szerkesztette és rendezte színpadi játékban.

Az ünnepi műsort követően koszorúzást tartottak a Hősök terén, ahol Avramov András önkormányzati képviselő emlékezett a forradalmárokra.

– 1956 megítélése az évtizedek alatt többször változott, de az egyének, a hétköznapi hősök ma is példát állítanak nekünk. Egy évezrede tudjuk, hogy Magyarország helye a szabad, felvilágosult Európában van. Erről az istváni útról a történelem során többször próbáltak meg letéríteni bennünket, de mindig akadtak olyan hétköznapi hősök, akik értették, látták a helyes utat, egyéni érdekeiket is feladva a közös jóért, jövőért cselekedtek. Ilyenek voltak 1956 hétköznapi hősei is – mondta Avramov András.

Ezt követően a szőregi részönkormányzat nevében koszorút helyezett el Szőreg 1956-os mártírjának, Földes Tibornak emlékművénél.

Rafai Gábor, szeged.hu

Borítókép: Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár