Sokan járnak csodájára, mások azt sem tudják, hogy létezik, pedig van egy fa Deszken, ami mindannyiunknál idősebb.

Ő a Marosi Matuzsálem, amely túlélte az első és a második világháborút, „látta” az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kirobbanását és leverését, a Rákóczi-szabadságharcot lezáró szatmári békét, a törökök bécsi ostromát és Buda felszabadítását is. Egy korabeli legenda szerint az akkor még szerbek által lakott Deszk társadalmi csomópontja volt az erdészek által 1645 körül ültetett, és számtalan kivágási hullámot túlélő fa.

Egy igazi turistalátványosság, amit nehéz lenne nem észrevenni. A 370 éves kocsányos tölgy az évszázadok alatt 88 méter magasra nőtt, 630 centiméteres törzskerületét pedig csak egy tucatnyi kisdiák képes körbefogni. Ha Lúdas Matyi ide akarta volna kikötni Döbrögit, minden bizonnyal meghiúsult volna a terve, és a mese is egészen máshogy végződött volna.

A Marosi Matuzsálem most tovább öregbítheti hírnevét, bekerült ugyanis a 2015-ös év fája döntősei közé, és jó eséllyel meg is nyerheti az október 18-áig tartó szavazást. Az erős mezőnyből remélhetőleg nemcsak termetével, de a rá érkező szavazatok számával is kiemelkedik majd. Ha valaki élőben szeretné látni, Kukutyin irányában, a Szeged- Szőregről Klárafalva felé vezető kerékpárúttól körülbelül 200 méterre, a Maros folyó felé helyezkedik el. Szavazni pedig az evfaja.okotars.hu webcímen lehet rá (9. Marosi Matuzsálem).

Pavló Péter, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: evfaja.okotars.hu