A déli órákban ne tartózkodjunk napon, óvjuk fejünket, testünket a tűző naptól.

Csütörtökön és pénteken több helyen 27 fok fölött valószínű a napi átlaghőmérséklet, ezért az országos tiszti főorvos az egész ország területére elrendeli a másodfokú hőségriasztást – közölte az MTI-vel az ÁNTSZ szerdán.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos felhívta az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. így többek között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

„Mindenkire érvényes általános tanács, hogy a hőség idején védjük magunkat sok folyadék fogyasztásával, a déli órákban ne tartózkodjunk napon, óvjuk fejünket, testünket a tűző naptól. Autóba bezárva ne hagyjunk percekre se senkit! Mindannyian fokozottan figyeljünk a kisgyermekekre, idősekre” – tartalmazza az ÁNTSZ közleménye.

A szervezet tájékoztatása szerint a hétvégére lehűlés várható, szombaton egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon és az Északi-középhegységben már 25 fok alatt, az ország többi részén azonban még 25, 26 fok körül, vasárnap pedig már mindenütt 25 fok alatt várható a napi középhőmérséklet.

Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken a napi csúcshőmérséklet az ország egyes részein megközelítheti a 40 Celsius fokot.

MTI/delmagyar.hu