– Egy magára valamit adó közösség vállalja és feldolgozza múltja minden részletét. Azokra a pillanatokra pedig különösen büszke, amikor összefogva képes volt kiállni a szabadságáért, jövőéért – mondta Avramov András önkormányzati képviselő a szőregi művelődési házban csütörtökön megtartott, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján megtartott ünnepségen.

A beszédben elhangzott, hogy sokan sokféleképpen értékelik az akkor történteket, de elvitathatatlan tény, hogy a világ figyelme abban az időben Magyarország felé fordult.

– A mai ünnep is lehetőséget ad, hogy együtt emlékezzünk meg hőseinkről és szabadságszeretetükről – jelentette ki Avramov András, hozzátéve: 1956 szellemiségét meg kell őrizni és tovább kell adni.

A művelődési házban megtartott ünnepségen a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai remek, egyéni hangú, eredeti műsorban elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc napjait, ami Bondárné Tóth Villő tanárnő munkáját dicséri.

A szűkkörű ünnepséget követően a diákok a Hősök terére vonultak, ahol mások mellett Szeged város nevében Avramov András önkormányzati képviselő megkoszorúzta Szőreg egyetlen ismert 1956-os mártírjának, Földesi Tibornak az emléktábláját, akit a forradalmat követő megtorlás részeként 1958. január legvégén ítéltek halálra és végeztek ki.

Az ünnepség részeként Szekeres Sándor, a helyi művelődési ház igazgatója elszavalta Faludy György 1956, te csillag című versét.

B.P., szeged.hu