Lány rózsákkal címmel készül az a köztéri szobor, amelyet a szőregi körforgalom közepébe tervez felállíttatni augusztus 20-ára, vagy legkésőbb a Katalin-napi búcsúra Rózsavölgyi József, Szőreg fideszes önkormányzati képviselője.

Az alkotás kihelyezéséről a június 28-i közgyűlés dönt. Az előterjesztésben azt írja a városatya, hogy 15 éve rendezik meg hagyományosan a szőregi rózsaünnepet. A helybeliek többször kérték, hogy Szőreg jelképét, hungarikumát örökítsék meg művészeti alkotás formájában.

Lapunk kérdésére a politikus elmondta: valósághű ábrázolást szeretett volna, ezért kérte fel a csongrádi szobrászházaspárt, Máté Istvánt és Lantos Györgyit, hogy tervezze meg a rózsás lányt, majd a zsűrizéshez készítsen gipszmakettet. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus a napokban helyszíni szemlét tartott, véleményezte a tervet, és meg volt elégedve a szoborral, amely szinte együtt fordul a körforgalomban haladókkal. A csiszolt bronzalkotás a gránittalapzattal együtt 240 centi, ebből a szobor 140 centis lesz. A talapzatra azt írják fel: Szőreg, a rózsák hazája. A 43-as utat kezelő Magyar Közút Zrt. és a városi főépítész szintén hozzájárulását adta a kihelyezéshez. A rózsás lány megvalósításának és felállításának bruttó 3,2 millió forintos költségét a szőregi részönkormányzat és a képviselő a kerületi alapjából fizeti. A talapzat és a megvilágítás árához a szőregi rózsaszövetkezet és a rózsatermesztők járulnak hozzá.

Az alkotók nem ismeretlenek Szegeden és a megyében, számos munkájuk díszít köztereket. Máté István (61) nevéhez fűződik többek között a szegedi új klinikánál látható Szent Kozma- és Szent Damján-szobor, a zsombói Pusztai-kút, Vásárhelyen a Tornyai János-szobor, az 1848-as emlékoszlop és a Szent István lovas szobor, Csongrádon Szent János és Batsányi János szobrát, Szentesen Randevú-kútját állították fel. Lantos Györgyinek (60) Szentesen Jendrassik György-, Felgyőn László Gyula-, Csongrádon Gulyás Lajos-, Makón Dobsa Lajos-szobra van.

delmagyar.hu