A megye városaiban élők aktívabbak voltak

Csongrád megyében 117 ezer 741-en mondtak igent az Európai Unióra. A részvételi arány tekintetében Csongrád a tizenharmadik helyen végzett a megyék rangsorában. Értesüléseink szerint Szegeden és Csanádalbertin voksoltak a legtöbben, Ásotthalmon pedig a legkevesebben a megyében.

Csongrád megyében az európai uniós csatlakozásról kiírt ügydöntő népszavazáson a választásra jogosultak 42,15 százaléka jelent meg az urnák előtt. Csongrád a részvételi arány tekintetében csak hat megyét – Borsod-Abaúj, Békés, Jász-Nagykun, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár – előzött meg.

Ha elkülönítve, bontásban vizsgáljuk, hogy hányan mentek el szombaton szavazni a városokban és a községekben, általánosságban elmondható: a megye városaiban lakók aktívabbak voltak, mint a falvakban élők. Csongrád megyében a szavazásra jogosult 243 ezer 212 városi polgár 45,19 százaléka ment el voksolni. Ugyanez a szám a községekben és a falvakban 34,29 százalék volt.

A Belügyminisztérium Választási Hivatalának adata szerint Csongrád megyében 117 ezer 741-en voksoltak igennel és 23 ezer 343-an nemmel az ügydöntő népszavazáson. Az igen–nem aránya 83,45–16,55 volt a megyében. Országosan a választásra jogosultak 83,7 százaléka szavazott igennel. Szeged mutatói mind az országos, mind pedig a megyei átlagnál jobbak. Szegeden a szavazásra jogosultak 48,86 százaléka jelent meg az urnák előtt, amely magasabb az országos átlagnál (45,62 százalék), és lényegesen jobb a megyei részvételnél. Az igennel szavazók aránya is átlagon felüli volt a megyeszékhelyen: 87,44 százalék. Míg Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen és Csongrádon 40 százalék fölötti volt a részvételi arány, addig a kisebb városokban kevesebben mentek el szavazni, így Kisteleken a választásra jogosult polgárok 33,28 százaléka, Mórahalmon 34,6 százaléka, Mindszenten pedig 37,56 százaléka járult az urnák elé.

A megyei városok közül Csongrádon utasították el a legtöbben az Európai Uniót. Itt a szavazókörökben megjelent 6123 választópolgár közül 1512-en (24,69 százalék) voksoltak nemmel. Szegeden, Szentesen és Makón a nem szavazatok aránya 20 százalék alatt maradt, míg az igen voksok aránya mindenhol átlépte a 80 százalékos küszöböt. Makó térségében egyébként több településen – Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagylak és Pitvaros – közel jártak az ötvenszázalékos részvételhez.

Értesüléseink szerint Csongrád megyében a községek közül Csanádalbertin szavaztak a legtöbben. A 398 választásra jogosult polgárból 194-en jelentek meg a referendumon, ami 48,74 százalékos részvételi arányt mutat. Noha Csanádalbertin a választók 73,96 százaléka igent mondott az EU-ra, a legnagyobb támogatottságot (91,63 százalék) Ferencszálláson kapta az unió. A megye legkisebb településén, az ötszáz lelket számláló Kövegyen – amely tizenhét kilométerre fekszik Makótól – a 391 választásra jogosult polgárból 144-en voksoltak – 112-en igennel, 32-en nemmel. Információink szerint Csongrád megyében Ásotthalmon szavaztak a legkevesebben. A homokháti településen a választásra jogosultak 24,6 százaléka járult csak az urnákhoz. Ugyanakkor a választók több mint 80 százaléka igennel szavazott.

Délmagyarország, 2003. április 14.