Belvízelvezetésre idén 1,2 milliárdot költ a város. Az első 150 milliós csomagban lévő utcákat tavasszal csatornázzák, a többit ősztől. Szennyvízvezeték is épül: 39 millióból Kecskésen.

Döntött az idei csapadékvíz-elvezetési csomagról az önkormányzat városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága. Megírtuk: 8 év alatt 7 milliárd forintból 12 városrész 304 utcájában oldják meg a belvíz elvezetését. Ezzel a város teljes területét lefedi a csapadékvíz-csatorna. A legnagyobb lemaradást Dorozsmán és Szőregen kell behozni. A hiányzó árkokat, átemelőket abból a pénzből építik meg, amit a víz- és csatornaszámlák egy részéből a város évente kötelezően fejlesztésre költ. Ez megközelítőleg évi 900 millió forint. Emellett a város ISPA-beruházásban érintett részein a lakosság hozzájárulást fizetett a szennyvíz- és belvízcsatorna kiépítéséhez. Ezekből, az ingatlanonként beszedett 120 ezer forintokból 15 ezret költ a város az érintett területek belvízelvezetésére.

A 2014-ig tartó fejlesztésre a városüzemeltetési bizottság nagy vonalakban rábólintott; az utcára bontott menetrendről egyenként döntenek. A 2012-es csapadékvizes „csomag” tervezését tehát – tárgyalásos közbeszerzési eljárás után – a város elindíthatja. Mivel az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. (SzVMF) készítette elő a beruházás terveit, szerzői joga van a kidolgozásra. Az árakat az előírásoknak megfelelően a mérnöki kamara listaárai alapján szabják meg. Engedélyeztetés után ki lehet írni a kivitelezésre a közbeszerzést, és ősszel akár elkezdődhet a terepmunka, ami mindenképpen 2013-ban fejeződik majd be. Novák Gyula, az SzVMF vezérigazgatója elmondta: a beruházás értéke tervezéstől a kivitelezésig Gyálaréten 190 millió, Marostőn 150 millió, Tápén 340 millió, a dorozsmai átemelőnél 50 millió és a Bánomkerti öblözetben 290 millió forint. Szűk utcákban zárt, szélesebb területen nyílt árok létesül – a szakbizottság kérése alapján, a főépítésszel egyeztetve.

Tavaly pénzhiány miatt nem kapott uniós támogatást a város egy közel 150 milliós fejlesztési csomagja. Ennek a tervei és engedélyei megvannak, a megvalósítására az önkormányzat most megelőlegezi a pénzt. Ha a pályázat megkapja a forrást, akkor támogatással, ha mégsem, akkor a vízügyi alap terhére kötelező feladatként készül el. Az építkezés tavasszal indul a szőregi Szerb, Barázda, Tigris, Levendula és Tulipán utcában, a dorozsmai Bölcs és Kond, a szentmihályi Nagybercsényi utcában, az újpetőfitelepi Fenyveslejtőn, Bástya soron, az újszegedi Verseny és Udvarhelyi utcában.

2012-es csomag

Csapadékvíz-elvezető rendszerbe kapcsolják a gyálaréti Apály, Bacsó Béla, Deli Károly utcát, Gyálaréti utat, Koszorú, Miklós, Napraforgó, Zágon és Zátony utcát. A marostői Aranka, Borbála, Dorottya, Ildikó, Gizella, Klára, Melinda, Orsolya utcán dolgoznak majd. Tápén a Beregi sor, Árnyas, Szirom, Honfoglalás 8–30., Rév utca, Búcsú tér, Veres Péter utca, Újföld sor, Zágráb utca 33–51. és 57–69. kerül sorra. Dorozsmán átemelő épül, árokrendszer pedig a Bánomkerti öblözetben, vagyis a Kettőshatár utca–Széchenyi utca vonaltól nyugatra.

Dombai Tünde, delmagyar.hu