12 városrész összesen 304 utcáját kell csatornázni a következő 8 évben ahhoz, hogy Szeged teljes területét ellássák belvízelvezető hálózattal. Az ütemezés elkészült.

A következő 8 évben nagyjából 7 milliárd forintot költ az önkormányzat a belvízelvezető hálózatára, hogy a végén Szeged teljes területét lefedje a csatornarendszer. – Dorozsmán a legnagyobb a lemaradás, ott 2,3 milliárd forint értékű munkát kell elvégezni. Szőregen 1,2 milliárd forintos fejlesztést kell behozni és Gyálarét teljes csatornázását is meg kell oldani. Tápé 17 utcája pedig azért maradt ki a javasolt ütemezés első változatából, mert ott a közműtérképek kész csatornát jeleztek; utólag került a menetrendbe ez a 250 millió forintos beruházás – tájékoztatott Juhász Gyula, a városüzemeltetési bizottság kereszténydemokrata elnöke, tápai képviselő. A fejlesztési bizottság a 2014-ig tartó, közel 4 milliárdos beruházás tervezett menetrendjét hagyta jóvá nagy vonalakban, azzal a megkötéssel, hogy az utcára bontott feladatokról egyenként döntenek. A városrészek utcalistáját a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája kezeli, ők adják ki a konkrét megrendeléseket.

– A 8 évre tervezett 7 milliárd forint abból adódik össze, hogy a szegediek által befizetett víz- és csatornaszámlák egy részét, évente megközelítőleg 900 millió forintot a város kötelezően fejlesztésre fordítja. 2011-ig ebből fizette az önkormányzat az ISPA szennyvízberuházás önrészét, jövőre ez a pénzkeret felszabadul, ebből lehet építkezni. Emellett a város ISPA-beruházásban érintett részein a lakosság hozzájárulást fizetett a szennyvízcsatorna és belvízelvezető rendszer kiépítéséhez. Ebből az ingatlanonként beszedett 120 ezer forintból 15 ezret a város az érintett területek belvízelvezetésére fordít. Ebből a két forrásból épülnek meg a városban az eddig hiányzó belvízcsatornák – mondta Novák Gyula, az önkormányzat cége, a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt. vezérigazgatója. Pályázik is a város, de mivel az idei belvízelvezetésre biztosított támogatási keret a régió három megyéjében csak 1,2 milliárd forint, ebből Szeged mindössze 280 milliót igényel.

A következő négy év menetrendjében azok a városrészek élveznek előnyt, ahol a lakók beszálltak a 15 ezer forintjukkal, hiszen nekik megígérték annak idején, hogy a szennyvízcsatornázás után, az ISPA-beruházást követően megépítik a belvízelvezető hálózatot. A szakmérnök szerint az lenne célszerű, hogy a fejlesztési bizottság jóváhagyja a következő éves csomagot, hogy a kivitelezőt megpályáztassák és a munkát elvégeztessék. A vezérigazgató szerint az sem veszélyezteti a beruházásokat, ha a kormány bevezeti a hatósági árszámítást a víz- és csatornadíjra, mert a fejlesztéseket ezután is minden településen be kell építeni a tarifába.

12 városrész, 304 utca

Idén a szőregi Szerb, Barázda, Tigris, Levendula, Tulipán utcában, a dorozsmai Bölcs és Kond, a szentmihályi Nagybercsényi utcában, az újpetőfitelepi Fenyveslejtőn, Bástya soron, az újszegedi Verseny és Udvarhelyi utcában csatornáznak és uniós pályázatból dolgoznak Dorozsmán a bánomkerti öblözetben, valamint a Vásárhelyi Pál utcán. A jövő évi, 1,3 milliárdos tervekben a szőregi Szerb utca és a Vásárhelyi Pál utca folytatása, Gyálarét, Tápé, a marostői Aranka, Dorottya, Ildikó, Gizella, Klára, Orsolya utca, az újpetőfitelepi Délceg utca és környéke, a subasai Domaszéki út és környéke, valamint a sziksóstói Gesztenye utca és környéke. Összesen 12 városrész 304 utcája szerepel az ütemtervben; Dorozsma vezet 96 utcával, Szőregen 41, Újszegeden pedig 33 utcát csatornáznak.

delmagyar.hu