A héten folytatódik a szennyvízcsatornázás Szegeden. Az idén elkezdik építeni a Tisza alatti átvezetéseket és a főgyűjtőt, nyáron több helyen forgalomkorlátozások lesznek. 2005-ben nyolcvan kilométernyi csatornahálózat készül el és ötezer házat kötnek rá a szennyvízelvezető rendszerre. A kivitelező azt ígéri, kevésbé zavarják majd a város életét.

Nem várhatók idén homokviharok a csatorna lefektetése után – ígérte Csepregi András. A szennyvízelvezető hálózatokat építő CULVERT 2003 és 2004 konzorciumot vezető Hídépítő Rt. létesítményvezetője azonban sok sarat ígért, a talajvíz ugyanis magas. Az időjárás tavaly sem volt kegyes az építőkhöz, és idén is elhúzódik a tél.

Március 16-án szinte minden csatornázandó városrészben hozzáfognak az építéshez Szegeden. Nemcsak új munkaterületeket nyitnak még érintetlen utcákban, de egyes helyeken a kamerás vizsgálatoknál talált apróbb hibák javítása miatt megbontják a már lefektetett csöveket, máshol útépítés kezdődik.

A nyáron komolyabb forgalomelterelésre a 43-as főút kivezető szakaszán kell számítani Deszk felé, de a Bakay Nándor utcát is le kell zárni egy időre, továbbá a baktói Alkotmány utcából is el kell terelni az autóbuszjáratot.

Petőfitelepen június végéig elkészülnek a munkálatokkal, Újszeged, Marostő nyár végére lesz csatornázott. Dél-Újszeged, Szőreg (a Magyar és Iskola utca által határolt vonaltól délre és keletre fekvő részeken) és Deszk, Kübekháza, Tiszasziget, Újszentiván lakói csak jövőre köthetnek rá a csatornára, amikor elkészül a Tisza alatti átvezetés. Szentmihály nyomás alatti vezetékkel csatornázott hálózatát és Kecskés csatornahálózatát jelenleg átadásra készítik elő a kivitelezők. Béketelep (a Hosszú utca kivételével) augusztus végéig csatornázott lesz. Újpetőfitelep egy részén a vezetékhálózat a földben van, a Szilléri főcsatornától Algyő felé eső területen folytatják az építést.

Kiskundorozsmán 14 kilométernyi csatornát már átadtak, 10 kilométeren folytatják a munkát, megkezdik az útépítést. Tápén részben elkészültek, a Rév utcától Szeged felé haladnak tovább.

Csepregi András szerint nagy gondot jelentett tavaly, hogy sokan a rendszer végleges elkészülte előtt rákötöttek a hálózatra. A szennyvíz azonban a vezetékben maradt, hiszen az átemelő még nem üzemelt, így ezek a vezetékek nem rendelkeztek befogadóval. A vezetékben pangó szennyvíz nyáron büdös, és esetlegesen fertőzést is okozhat. Ezért a kivitelezők arra kérik a lakókat, hogy csak az értesítés kézhezvétele után kössenek a hálózatra.

Idén nyolcvan kilométernyi csatornahálózat készül el és ötezer házat kötnek rá a szennyvízelvezető rendszerre – közölte Bucsányi István. A csatornaberuházást megrendelő Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Rt. mélyépítési főmérnöke szigorúbb ellenőrzést ígért. A műszaki ellenőrök számát növelték. Terveik szerint év végére 90 százalékos készültségi fokra jutnak a kivitelezők. A vezetéképítéssel párhuzamosan a Strabag elkezdi a szennyvíztisztítónál a munkálatokat. Eddig Alsóvároson helyeztek üzembe kész csatornát, év végére viszont számos helyen használhatják majd a lakók a szennyvízelvezető rendszert.

A kivitelező idén száz méterenként helyreállítja az utat, így könnyebb lehet a közlekedés. Homok helyett pedig más anyagokkal állítják helyre ideiglenesen az utakat.

Molnár B. Imre
Délmagyarország Online, 2005. március 14.